El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que el govern espanyol aprovarà "en les pròximes setmanes" un "pla de preparació i resposta" per fer front a una possible segona onada de contagis de coronavirus o increments en la transmissió.

L'executiu avaluarà setmanalment amb les CCAA el risc -baix, mitjà o alt- de cada unitat territorial en funció d'uns indicadors específics que tindran en compte el risc de transmissió comunitària, l'estat de l'assistència sanitària i la capacitat de salut pública. D'acord amb aquest risc, es definiran "una sèrie d'actuacions en l'àmbit local, autonòmic o estatal".

El pla, definirà com avaluar el risc de transmissió i quines mesures "cal articular de forma precoç", i també inclourà la configuració d'una reserva estratègica nacional de material i medicaments així com el reforç en la vacunació contra la grip normal.

Més onades de l'estudi de seroprevalença

El ministre de Sanitat ha explicat que ja s'ha finalitzat la tercera onada de l'estudi de seroprevalença i en els primers dies del mes de juliol es presentaran les conclusions definitives. L'estudi continuarà amb noves onades de cara a la tardor.

Detecció precoç

El titular de Sanitat ha destacat la capacitat de detecció precoç de les CCAA que estan identificant entre 50.000 i 53.000 casos sospitosos a la setmana. Al 91% se'ls fa un test en les 24 hores posteriors a la identificació com a cas sospitós. "Estem controlant l'epidèmia", ha assegurat. Tanmateix, Illa ha dit que "ningú pot garantir risc 0" i, per això, ha demanat "prudència". "La responsabilitat individual és clau en aquesta etapa", ha afirmat.

Defensa l'estat d'alarma

Illa ha defensat la gestió del govern espanyol durant la crisi del coronavirus i ha argumentat que l'estat d'alarma ha estat "efectiu" i "decisiu" per frenar-ne l'evolució. Segons Illa, el mecanisme "ha funcionat" i ha estat "adequat, ajustat i proporcionat". El ministre de Sanitat ha demanat "unitat" als grups polítics.