La Fiscalia de l'Audiència Nacional va demanar ahir una condemna de tres anys de presó per un delicte d'encobriment a cadascun dels dos agents dels Mossos d'Esquadra que acompanyaven l'expresident Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el 25 de març del 2018. El Jutjat Central d'Instrucció 6 va processar al febrer els mossos Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, perquè va considerar que pretenien que Puigdemont no fos detingut després que el Tribunal Suprem reactivés l'ordre europea de detenció i entrega.

«Els investigats ajudaven Carles Puigdemont, conscients que l'investigaven a Espanya per la seva participació en uns fets constitutius del delicte de rebel·lió i altres, i que el jutge instructor havia emès una ordre europea de detenció i entrega», explica el fiscal, que considera que la intenció dels mossos era ajudar l'expresident a arribar a Bèlgica i «evitar que fos identificat en algun lloc on poguessin executar l'ordre de detenció».

Segons el relat dels fets que fa el ministeri públic, tots dos agents estaven «en servei actiu» el 25 de març del 2018, De Pedro a la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria del Prat de Llobregat i Goicoechea a l'Àrea d'Escortes de Sabadell. Tots dos «gaudien d'una setmana de festa», el primer «després d'haver treballat una setmana en el torn de nit» i el segon a través «del quadrant de serveis que tenia assignat».

Tots dos mossos, «aprofitant els dies lliures», es van desplaçar el 19 de març a Waterloo, on s'havia establert Puigdemont. El 23 de març «una persona no identificada va demanar als dos acusats que anessin a buscar Puigdemont» en un vehicle Renault Espace.