La Justícia francesa va condemnar ahir l'exprimer ministre francès François Fillon en l'anomenat cas dels llocs de treball ficticis, un escàndol que el va allunyar de l'Elisi el 2017 i va danyar la seva imatge pública, en saber-se que va contractar la seva dona com a assistenta parlamentària sense que aquesta exercís aquest càrrec.

El «viacrucis» judicial i mediàtic va començar per a l'excap de Govern de Nicolas Sarkozy al gener d'aquell mateix any, quan el setmanari satíric Le Canard Enchainé va publicar en exclusiva el frau, i va rebre ahir el veredicte com a colofó a un judici iniciat el passat 26 de febrer.

El Tribunal Correccional de París va dictar contra ell dos anys de presó ferma i tres exempts de compliment, a més d'una multa de 375.000 euros i deu anys d'inhabilitació. Com que els seus advocats van anunciar que recorreran la pena, l'excap de Govern va quedar en llibertat a l'espera d'un nou judici. La seva dona, Penelope, igualment present a la sala i amb gest seriós, va rebre una altra multa idèntica i tres anys exempts de compliment, els mateixos que Marc Joulaud, diputat que també la va contractar després que Fillon li cedís la seva circumscripció en convertir-se en el ministre d'Afers Socials de Jacques Chirac. Joulaud haurà d'abonar a més 20.000 euros, i entre els tres han de reemborsar més d'un milió a l'Assemblea Nacional, que s'havia constituït com a acusació particular.

El desviament total de fons de manera directa o indirecta s'eleva a uns 1,5 milions i el Tribunal va deixar clar ahir que no hi ha cap prova tangible que demostri la seva feina, justifiqui aquesta quantia i sigui proporcional a les activitats atribuïdes.

Penelope Fillon va estar contractada com a assistenta del seu marit entre 1998 i 2002 i de 2012 a 2013, i com a ajudant de Joulaud de 2002 a 2007. La sala tampoc va veure justificat el seu contracte com a consellera literària a la revista La Revue des Deux Mondes.