Nissan va registrar ahir un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectarà 2.525 treballadors a Catalunya. El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, va lamentar que aquesta mesura afecti milers de treballadors: «Vetllarem pels seus drets».

«Els qui van promoure la reforma laboral, els que li van donar suport i els que no l'han derogat avui són l'exponent d'un fracàs polític en defensa dels drets laborals», va assenyalar.

En paral·lel, ahir van començar les consultes amb el comitè designat per representants sindicals de les empreses locals, després de diverses reunions entre Nissan i el comitè d'empresa europeu.

La companyia va informar de la seva decisió de tancar les plantes de l'automobilística a Catalunya el passat 28 de maig; des de llavors, ha anunciat que mantindrà el magatzem de recanvis situat al Prat de Llobregat, i es planteja la continuïtat de certes activitats no relacionades amb la fabricació com el Centre Tècnic Europeu a Barcelona (NTCE Spain) i Compres.

Direcció i sindicats van mantenir ahir la primera reunió per intentar pactar les condicions de l'expedient. Després d'això, El Homrani va lamentar que l'expedient «condicioni el futur de milers de persones treballadores». El conseller va reiterar que «els qui van promoure la reforma laboral, els que li van donar suport i els que no l'han derogat, avui són l'exponent d'un fracàs polític en defensa dels drets laborals».

Cal recordar que ahir el Parlament va reclamar al Govern central que recuperi l'autorització administrativa dels ERO, en una sessió conjunta de les comissions d'Empresa i Treball monogràfica sobre el tancament de les fàbriques de Nissan a Catalunya. Els parlamentaris de JxCat, ERC, CatECP i CUP van votar en aquest sentit en tres propostes de resolució diferents, l'endemà que els representants de la plantilla reclamessin la derogació de l'article 51 de l'Estatut dels Treballadors.