El president del Govern, Pedro Sánchez, manté la seva intenció de convocar la taula de diàleg amb el Govern català a la segona quinzena de juliol, tot i que, això sí, no hi seran ni ell ni el president català, Quim Torra, sinó que les delegacions seran altres, encara per determinar. Així ho va explicar el mateix Sánchez en conversa informal amb els periodistes a l'avió que el va traslladar a Mauritània per participar en una cimera al costat dels països de Sahel, el seu primer viatge internacional després de més de tres mesos d'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus.

Tot i que no ha parlat amb Ciutadans sobre els seus plans relatius a la taula de diàleg, considera que no és quelcom que mereixi retrets, amb l'argument que el seu deure com a governant és dialogar i que sempre ha assenyalat que ho faria dins de la legalitat.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, va confirmar que l'executiu manté la seva idea de reprendre la taula de diàleg amb Catalunya durant el mes de juliol i de fer-ho «amb convicció» per poder arribar a un acord. Calvo va explicar que, una vegada que els dos socis de l'executiu català plantegin una data, Moncloa intentarà encaixar-la en la seva agenda. Perquè la situació a Catalunya es resolgui, va destacar, cal dialogar «entre diferents», va afegir.

El mateix missatge va transmetre la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va assegurar que per a l'executiu «no hi haurà cap inconvenient» que la taula torni a reunir-se al juliol, però «sembla oportú que sigui després de les trobades electorals» a Galícia i el País Basc. Pel que fa al rebuig que aquesta reunió produeix en Cs i la demanda d'ERC que l'executiu no negociï els pressupostos amb la formació taronja, Montero va defensar que «no és el moment de vetos creuats».

Hores abans, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, va acusar el Govern central de voler «dilatar al màxim» la segona reunió de la taula de diàleg pel conflicte català amb «excuses» com les eleccions basques i gallegues o unes catalanes que no s'han convocat.

Budó va assegurar que l'executiu català no té voluntat de dilatar la taula, sense concretar quan hauria de reunir-se, malgrat que ERC demana reprendre-la al juliol. La consellera sí que va reclamar al Govern de Pedro Sánchez que concreti «si vol reprendre o no efectivament aquest diàleg».

La portaveu va garantir que per part de la Generalitat no hi ha «cap voluntat de dilatar» la segona reunió de l'esmentada taula de diàleg, posposada per la crisi de la COVID-19, tot afegint que «qui sembla que està dilatant aquesta trobada és el Govern de l'estat espanyol».

Paral·lelament, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, no vol que es retardi la reunió de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català i va demanar al president del Govern «prou d'excuses; s'ha de reunir com més aviat millor». En una entrevista a Los Desayunos de TVE, Aragonès va afirmar, sobre la possibilitat que la reunió es posposés per les campanyes electorals basca i gallega, o l'encara indeterminada convocatòria de les eleccions catalanes, que «qui no vol negociar mai trobarà el moment oportú per fer-ho.

La pressió de Ciutadans

Per part seva, Ciutadans, decidit a obrir converses amb l'Executiu de coalició per a un eventual suport als pressupostos de l'any que ve, afronta amb incomoditat la possibilitat de la represa del diàleg entre els governs central i català. El portaveu de la formació taronja, Edmundo Bal, va assegurar que «si el Govern reuneix la taula de la vergonya serà difícil seguir negociant».