Un tribunal d'Istanbul va iniciar ahir el procés judicial contra vint ciutadans de l'Aràbia Saudita imputats per l'assassinat a l'any 2018 del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita de la ciutat turca. Cap dels acusats serà present al judici i la fiscalia demana per a tots ells la cadena perpètua amb agreujants, la sentència més dura del codi penal turc des de l'abolició de la pena de mort l'any 2002.

Dos dels acusats són antics alts càrrecs del govern de l'Aràbia Saudita, però des de l'executiu del país han negat qualsevol implicació del príncep hereu Mohammed Bin Salman. Tot i que temps enrere havia estat un periodista proper a la Casa Reial saudita, Khashoggi treballava pel Washington Post i s'havia convertit en una les veus de l'oposició al règim.

El 2 d'octubre de 2018, el periodista va entrar al consolat saudita de la ciutat d'Istanbul per arreglar els papers que li permetrien casar-se amb la seva promesa, Hatice Cengiz, que també testificarà en el judici. Ningú no el va veure sortir ni s'han trobat les restes del seu cos. Segons el relat de l'acusació, els vint processats van estar implicats en la tortura i l'assessinat de Khashoggi dins del consolat. El periodista va morir estrangulat i el seu cos va ser posteriorment desmembrat.

Mentrestant, l'Aràbia Saudita ja va desenvolupar la seva pròpia investigació, que va provocar una allau de condemnes per part de la comunitat internacional. El procés judicial caracteritzat pel secretisme va acabar amb cinc sentències de mort i tres penes de presó contra uns acusats que mai han estat identificats. Les Nacions Unides van qualificar aquest judici de «farsa» argumentant que no tenia la intenció d'indentificar els responsables de l'assassinat.