Una família provinent de la península origina el primer brot de coronavirus en turistes a les illes Balears. Així ho va anunciar ahir el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, en una compareixença extraordinària. Es tracta d'una família de quatre membres que estan visitant l'illa de Menorca. Segons expliquen les autoritats locals, tots els membres de la família s'han confinat al seu «hotel o apartament» i, ara per ara, o no presenten cap símptoma o són de caràcter lleu. Tres d'ells van donar positiu a la prova de la covid-19.

Aquests casos se sumen a la mitja dotzena que té l'illa.

Més de cent brots a Espanya

D'altra banda, Espanya acumula més d'un centenar de brots de coronavirus des de l'inici de la desescalada, dels quals, segons va indicar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, 73 estan actius, encara que els que més preocupen a les autoritats sanitàries són el de la comarca del Segrià, a Lleida, on ha calgut confinar més de 200.000 persones, i el de la comarca d'A Mariña, a Lugo, que també manté confinades 70.000 persones més.

S'han detectat brots a catorze comunitats autònomes: País Basc, Catalunya, Castella i Lleó, Andalusia, Galícia, Múrcia, Canàries, la Comunitat Valenciana, Extremadura, Cantàbria, Navarra, Castella-la Manxa, Balears i la Comunitat de Madrid. La Rioja, Astúries, Ceuta i Melilla són els únics territoris que no han notificat contagis múltiples d'aquest tipus.

Andalusia és la comunitat amb més brots acumulats durant aquestes primeres setmanes de la nova normalitat. Se n'han detectat disset a les províncies de Màlaga, Granada, Almeria, Cadis i Huelva, amb almenys 265 casos positius. Deu d'ells estan ja en fase de control.

Finalment, ahir Sanitat no va actualitzar les dades diàries.