Ordizia, localitat de l'interior de Guipúscoa situada a poc més de 30 quilòmetres de Sant Sebastià, va viure ahir una jornada electoral d'excepció. El brot de covid-19 al poble, originat per un dels seus veïns que va estar a Lleida al juny, va impactar de ple en el dia dels comicis al Parlament basc. La prohibició a la setantena de contagiats d'acostar-se als col·legis electorals, impedint per tant el seu dret fonamental al vot, va causar disparitat d'opinions en la població.

Al frontó de la vila, l'Ajuntament va habilitar un dels quatre col·legis electorals, en aquest cas amb carpes. I com tots, a l'entrada es dividia els electors en quatre carrils, cadascun amb el seu color. Tres, blau cel, groc i verd, marcaven àrees geogràfiques d'Ordizia. El quart, de color vermell, era exclusiu, i aïllat, per a persones de més de 65 anys i dones embarassades.

Franges horàries

Sagrario va a votar en una escola del carrer Samperio. És una de les confinades i té un fill contagiat, amb símptomes lleus. «Va venir d'Alemanya, va creuar mitja Europa en cotxe i ningú li va dir res. I va arribar i va sortir amb els amics com si no res», explicava. «És horrible el que han fet. El meu fill estaria aquí votant», afirmava indignada. L'Ajuntament va recomanar que aquells que haguessin donat negatiu en les proves PCR, però que estiguessin confinats, votessin en determinades franges horàries. Les proves es realitzaven al parc de Barrena, també sota carpes, i a escassos 50 metres del frontó.

La variabilitat de l'opinió en funció del color del vidre amb què es mira el tema era de màxima aplicació a Ordizia. Arantxa, una persona gran que camina ajudada amb crosses, mostrava el seu suport a la prohibició de votar als contagiats. «És el mal menor perquè si venen ells ens contagien a tots», explicava mentre reconeixia que al poble hi ha «por».