El Govern d'Aragó ha ordenat aquest dijous el sacrifici dels 92.700 visons d'una explotació de la Pobla de Valverde (Terol), una mesura "dràstica" i "preventiva", després que hagin augmentat els contagis de Covid-19 entre els animals en els quatre tests realitzats des de maig i s'hagi comprovat que existeix "transmissió comunitària". A Holanda, les autoritats sanitàries també han decidit sacrificar prop d'un milió de visons després de detectar 23 brots en granges de tot el país.

La decisió, basada en la llei nacional de sanitat animal, es va prendre ahir a la nit per part de les administracions involucrades, ha informat en roda de premsa el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Joaquín Olona, que ha explicat que la Direcció General de Qualitat i Sanitat Alimentària ja va procedir a la "immobilització cautelar" de la granja el 22 de maig quan 7 dels seus treballadors van donar positiu per covid-19 i que ja estan "sans".

Des de llavors s'han realitzat quatre tests als visons, l'últim dels quals va concloure amb un 86,67% la mostra com a positius, i aquesta mateixa setmana dos empleats han donat positiu, de manera que el conseller ha insistit que s'ha pres aquesta decisió per preservar la salut pública.

"No es pot traslladar cap certesa" sobre si hi ha hagut o no transmissió de persones a animals o viceversa, hi caben "les dues possibilitats", i és precisament l'"elevat grau d'incertesa" existent el que ha portat a prendre aquesta "dràstica decisió", que ha estat comunicada aquest dijous a l'empresa, Secapiel, a qui ha agraït la seva col·laboració i "responsabilitat".

Ha apuntat en aquest sentit que el "cas 0" va ser una persona aliena a l'explotació, relacionada amb un dels treballadors, el que sí que permet establir "la hipòtesi" que el coronavirus s'hagués pogut transmetre de persones a animals.

Des del 22 de maig quan es va ordenar la immobilització cautelar, s'ha fet un seguiment dels animals i no s'ha permès l'entrada ni sortida dels visons ni els seus productes de l'explotació, que complia els requeriments en matèria de sanitat animal i a la que li van comunicar les mesures relacionades amb la bioseguretat a seguir, que els consta que s'han complert, ha dit Olona.

"Hem d'eliminar el risc", ha incidit Olona, ??que ha destacat que a Aragó només hi ha aquesta explotació de visons i la necessitat de "protegir la salut encara sense tenir les certeses que sigui un risc real", tot i que els tests constaten que la situació "ha anat empitjorant" i en la qual són més les incerteses.

El sacrifici el portarà a terme el departament, amb el suport de l'empresa pública Sarga, i s'han pres les mesures de bioseguretat necessàries, ha ressaltat Olona, ??que ha afegit que la llei nacional preveu indemnitzacions pels danys causats pel sacrifici obligatori a les que "atendran".