Els brots de coronavirus s'estenen per diversos països europeus, i són el Regne Unit, Espanya, França i Alemanya els que més preocupen. L'augment dels nous contagis confirmats de coronavirus a Alemanya ha portat que es comenci a parlar que la «segona onada» de la pandèmia ja ha arribat al país, com ha assegurat el primer ministre de l'estat federat de Saxònia, Michael Kretschmer. «La segona onada ja és aquí. Cada dia tenim nous focus d'infecció que poden donar origen a altes xifres de contagis», va dir ahir Kretschmer en declaracions al diari Rhenischer Post.

A diverses regions

En les últimes 24 hores, segons l'Institut Robert Koch (RKI) -l'agència governamental del control de malalties infeccioses- s'han comptabilitzat 781 nous contagis. En les 24 hores anteriors la xifra havia estat per sobre dels 800 contagis. Tot això, segons l'RKI, implica un canvi de tendència ja que abans la mitjana de nous contagis estava entorn dels 500.

L'augment s'ha registrat a diverses regions del país tot i que prop del 60% dels nous contagis s'han donat a Renània del Nord-Westfàlia (oest) i a Baden-Württenberg (sud-oest del país). Segons l'RKI actualment hi ha 5.911 casos actius. Des del començament de la pandèmia s'han registrat 204.964 contagis i 9.118 morts.

L'RKI també expressa la seva preocupació per la reaparició del virus a l'escorxador de Toennies, a Rheda-Wiedenbrueck, un important punt de contagi fa unes setmanes, quan 1.500 empleats van donar positiu en les proves. Les autoritats alemanyes van confirmar que aquesta setmana 31 empleats més d'aquest escorxador han donat positiu en proves de coronavirus.

Els brots de coronavirus en diversos escorxadors han obligat les plantes empaquetadores de carn a revisar els sistemes de refredament enmig de la preocupació mundial pels riscos de transmissió en l'aire. En particular, la planta de Toennies havia tancat a mitjans de juny després de l'onada de positius. Al seu torn, el brot va provocar que unes 600.000 persones a la regió de Gütersloh tornessin a una situació de confinament.

Retorn dels estiuejants

L'RKI ha qualificat l'evolució recent al país de «preocupant» i ha apel·lat a la població que continuï respectant els protocols d'higiene. Un factor de risc és la temporada de vacances que, d'una banda, pot provocar que persones portin el virus dels seus viatges a l'estranger i, d'altra banda, que trobades familiars es converteixin en focus de contagi.

La tasca, segons Kretschmer, és «trencar» dia a dia aquestes cadenes de contagis en cooperació amb les oficines de sanitat, cosa que fins al moment s'aconsegueix d'una forma «sorprenentment exitosa». El polític saxó afirma que el federalisme alemany pot reaccionar millor als brots locals que un estat centralitzat ja que pot prendre mesures més diferenciades d'acord amb les necessitats de les diverses regions.