L'Audiència Provincial de Cadis va dictar ahir una interlocutòria que confirma l'arxiu de la causa per als 16 guàrdies civils que havien estat denunciats per diverses organitzacions no governamentals per la seva presumpta implicació en la mort de 15 immigrants subsaharians el 6 de febrer de 2014 a la platja del Tarajal de Ceuta. Segons l'acte, l'ús del material antiavalots pels agents va ser «adequat i proporcional»a les circumstàncies i al permès.

L'Audiència sosté que no hi ha una prova indiciària que contradigui l'afirmació que l'actuació policial es va ajustar als principis bàsics exigibles per a aquestes intervencions.

Els fets es van produir a primera hora del matí del 6 de febrer del 2014 quan més de 250 subsaharians van intentar entrar a Ceuta per la platja del Tarajal i van ser repel·lits pels agents de la Guàrdia Civil, que van llançar pilotes de goma. Van morir ofegades 15 persones en l'episodi migratori més tràgic en la història de Ceuta. Altres 23 immigrants van ser retornats «en calent» al Marroc.

La titular del jutjat d'instrucció número 6 de Ceuta va arxivar a finals d'octubre de 2019 la causa contra els agents acusats de presumptes delictes d'homicidi per imprudència greu i denegació d'auxili per la mort dels immigrants que intentaven accedir a Ceuta. Contra l'arxiu de la causa van recórrer diverses organitzacions no governamentals, però l'Audiència rebutja aquests recursos i confirma el sobreseïment de la causa per als guàrdies.