Johnson & Johnson va anunciar ahir que la seva principal vacuna candidata protegeix davant de la infecció del coronavirus, segons ha observat en estudis preclínics, les dades dels quals han estat publicats a la revista Nature. En concret, els resultats demostren que la vacuna en investigació de la companyia basada en un vector del serotip 26 de l'adenovirus (Ad26) va produir una resposta immune robusta, com ho demostren els «anticossos neutralitzants» generats, prevenint de forma satisfactòria la infecció posterior i proporcionant protecció completa o gairebé completa dels pulmons en primats no humans (PNH).

Primeres proves en humans

D'acord amb la solidesa d'aquestes dades, ha començat el primer assaig clínic de fase 1/2a en humans en voluntaris sans als Estats Units i Bèlgica amb la vacuna candidata Ad26.COV2.S. «Estem emocionats amb aquestes dades preclíniques perquè mostren que la nostra vacuna candidata genera una important resposta d'anticossos i proporciona protecció amb una sola dosi. Els resultats ens donen confiança a mesura que avancem en el desenvolupament de la nostra vacuna, amb una fabricació a gran escala en paral·lel, havent iniciat l'assaig de fase 1/2a al juliol amb la intenció de començar l'assaig de la fase 3 al setembre», va assenyalar el vicepresident del Comitè Executiu i Director Científic de Johnson & Johnson, Paul Stoffels.

Una fase a Espanya

El programa d'assajos clínics de Johnson & Johnson en covid-19, que inclou els assaigs clínics de fase 1/2a i el programa d'assajos clínics de fase 3, avaluarà els règims d'una i dues dosis de Ad26.COV2.S en estudis paral·lels. L'estudi de fase 1/2a està avaluant la seguretat, reactogenicitat (reaccions esperades a la vacunació, com la inflor o el dolor), i la immunogenicitat dels règims d'una i dues dosis de Ad26.COV2.S a més de 1.000 adults sans d'entre 18 i 55 anys, així com en adults majors de 65 anys.

La companyia també té previst un estudi de fase 2 als Països Baixos, Espanya i Alemanya, i està preparant un estudi de fase 1 al Japó. Al mateix temps que la companyia planifica el seu programa de desenvolupament clínic de la fase 3 en covid-19, també està en converses amb socis amb l'objectiu de començar al setembre un assaig clínic defase 3 amb la vacuna administrada en una única dosi davant de placebo, en espera de les dades provisionals dels assajos fase 1 i 2 i l'aprovació de les autoritats.