L'economia catalana va experimentar en el segon trimestre un descens del 15,6% respecte a la primera, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) com a conseqüència de l'estat d'alarma i la paralització de l'activitat econòmica.

El descens, que en taxa interanual va ser del 20,1%, va afectar tots els sectors, fet que reflecteix una «intensa recessió econòmica», a conseqüència de la crisi causada per la covid-19. La caiguda és inferior que la mitjana espanyola, tant en l'àmbit intertrimestral (18,5%) com interanual (22,1%)

La indústria registra una taxa interanual del 22,1%, però amb impactes molt diferents segons les branques d'activitat: les indústries afectades per la ruptura de les cadenes globals de subministrament, com la fabricació de material de transport, han reduït molt la seva activitat, mentre que les indústries d'alimentació, químiques i farmacèutiques també han reduït l'activitat, però més moderadament.

D'altra banda, hi ha un conjunt d'activitats que, tot i que tenen taxes de creixement negatives, a partir del mes de maig ja mostren una tendència a recuperar-se. Es tracta, per exemple, de les arts gràfiques, els productes metàl·lics, maquinària i equips elèctrics.

El sector serveis mostra el descens d'activitat més important que ha tingut en tota la sèrie disponible (-18,9%). Un dels factors que explica aquesta evolució és la situació dels serveis relacionats amb el turisme, ja que fins al mes de juny les fronteres han estat pràcticament tancades i s'ha restringit el màxim la mobilitat entre comunitats autònomes per motius turístics.

Telecomunicacions en alça

En canvi, les activitats de telecomunicacions, informàtica i correus han mantingut un grau d'activitat notable respecte de l'any anterior i, dins dels serveis, destaca el comportament dels serveis prestats per les administracions públiques, que han augmentat el seu valor afegit. La construcció ha registrat una disminució del 23,4%.