El Tribunal Suprem ha designat Manuel Marchena com el magistrat competent per decidir l'admissió a tràmit o no de la querella presentada per Òmnium Cultural contra el rei emèrit pels presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals. Una designació que va avançar ahir Òmnium. L'entitat recorda que Marchena és el mateix magistrat que ha condemnat a 9 anys de presó Jordi Cuixart, així com a la resta de polítics condemnats pels fets de l'u d'octubre de 2017.

«Ens temem que estem davant d'una nova maniobra dels poders de l'Estat per protegir-se», va assegurar el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. «Qui millor per protegir la monarquia i els poders de l'Estat que Marchena?», va afegir Mauri. «Es tracta d'un jutge que ha comès greus vulneracions de drets fonamentals per intentar acabar amb l'independentisme», va sentenciar el vicepresident d'Òmnium Cultural, que acusa Marchena d'haver encapçalat al Suprem l'any 2019 un judici contra Cuixart, Sánchez i la resta de polítics empresonats «amb una clara manca de garanties i on es van vulnerar drets fonamentals com el de la llibertat d'expressió, el de llibertat ideològica o el de reunió pacífica».

De fet, Òmnium ja va acusar l'Estat de «vulneració flagrant» de drets fonamentals en el seu escrit de defensa, on denunciava que el magistrat Marchena pilotava un «judici sense garanties amb la vulneració de drets fonamentals, la presència d'un partit d'ultradreta com Vox d'acusació popular i l'aplicació d'un dret processal d'excepció».

La designació s'ha conegut pocs dies després que la jutge de vigilància penitenciària donés la raó a la petició de la Fiscalia per revocar el tercer grau -el règim de semillibertat- a Jordi Cuixart i la resta de polítics empresonats.