Almenys 45 policies van resultar ferits i 133 persones van ser detingudes aquest dissabte durant les protestes a Berlín contra les mesures restrictives del covid-19, segons ha informat la Policia de la capital alemanya.

"Ara com ara s'han comptabilitzat 45 policies ferits", segons el comunicat oficial de la Policia berlinesa en la seva pàgina web.

"Les forces de la llei van haver d'iniciar 89 recerques penals i 36 delictes administratius. Entre altres coses, s'han iniciat procediments de recerca penal per resistència als agents de l'ordre, judicis per violació de la pau i procediments per violació greu de la pau", d'acord amb la nota.

"A més, la Policia de Berlín està duent a terme recerques preliminars sobre el col·lapse i l'ús de cartells d'organitzacions inconstitucionals. La recerca està en curs", han afegit les autoritats.

La Policia va irrompre en la protesta, en la qual van participar prop de 20.000 persones, al·legant que els organitzadors no havien garantit les normes de seguretat. La majoria dels assistents no van portar mascareta ni van respectar la distància entre persones.

La Policia de Berlín va informar que havia desplegat en la zona a 1.100 agents per controlar l'esdeveniment i dispersar a la multitud, obligant els organitzadors a abandonar l'escenari on es trobaven encoratjat als assistents.

Els assistents clamaven consignes com ara "llibertat" i "resistència" i denunciaven que la proclamació de la pandèmia de coronavirus era la "major teoria conspirativa".

La protesta va ser convocada sota la consigna "Fi de la pandèmia - Dia de la llibertat". Les forces de seguretat van mantenir separada una contramanifestación que cridava "Fos nazis!", sense que es produïssin incidents majors.

Una pel·lícula filmada per la cineasta alemanya Leni Riefenstahl documentant de manera propagandística l'assemblea del Partit Nacionalsocialista d'Adolf Hitler a Nuremberg en 1935 portava precisament el títol "Dia de la llibertat" ("Tag der Freiheit").

Polítics de la coalició del Govern alemany s'han expressat de forma profundament crítica respecte a la protesta contra les restriccions.

"Covidiotas", va cridar als manifestants la líder del Partit Socialdemòcrata Saskia Esken. "Una altra vegada estem amb 1.000 infeccions per dia i a Berlín protesten contra les mesures per a frenar el coronavirus? No podem permetre'ns aquesta estupidesa", va lamentar a Twitter el cap del grup conservador del Parlament regional de Brandenburg, Jan Redmann.

Alemanya ha comptabilitzat en les últimes 24 hores 240 nous casos de coronavirus, per a un total de gairebé 210.000 persones contagiades, segons ha informat aquest diumenge l'Institut Robert Koch (RKI), l'agència governamental encarregada del control de malalties infeccioses.