El govern espanyol mostra "respecte" a la decisió de Joan Carles I de marxar d'Espanya i reconeix "el sentit de l'exemplaritat i transparència" del seu fill, el rei Felip VI. Fonts de la Moncloa han reaccionat així al comunicat de la Casa Reial que anuncia que l'exmonarca s'exilia acorralat per les informacions judicials. L'executiu de Pedro Sánchez defensa el paper de l'actual monarca que, des de la seva coronació, "sempre" s'ha guiat per "l'exemplaritat i la transparència".

Iglesias diu que la "fugida" de Joan Carles I és "indigna"

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha afirmat que la "fugida a l'estranger" de Joan Carles I és "una actitud indigna" d'un excap d'Estat i "deixa a la monarquia en una posició molt compromesa". Segons Iglesias, "un govern democràtic no pot mirar cap a un altre costat ni molt menys justificar o saludar comportaments que soscaven la dignitat d'una institució clau" i que són "un frau a la Justícia". En un missatge a les xarxes socials, el líder de Podem, ha demanat que el rei emèrit "respongui als seus actes a Espanya i davant del seu poble" per "respecte a la democràcia espanyola".

"L'Espanya del segle XXI ja no tolera la corrupció ni el privilegi. Qualsevol ciutadà que cometi un delicte ha de donar la cara davant la Justícia", ha opinat. A més, ha afegit que "la pretensió d'impunitat pels delictes greus per part d'un ex cap de l'Estat fa un mal enorme a la democràcia".Per això, ha insistit a afirmar que és un "deure" pels que ocupen càrrecs de govern vetllar per l'exemplaritat i la neteja de les institucions". "Un govern democràtic no pot mirar cap a una altra banda i ni molt menys justificar o saludar comportaments que soscaven la dignitat d'una institució clau com és el cap d'Estat i que són un frau a la Justícia", ha reblat. El vicepresident segon de l'executiu de Pedro Sánchez ha fet servir un llenguatge més dur per valorar la decisió del rei emèrit que el comunicat oficial de la Moncloa, que en cap cas defineix com a "fugida" la marxa de Joan Carles. En la valoració oficial, el govern espanyol ha afirmat que "respecta" les decisions de la Casa Reial.