Joan Carles I abandona Espanya. El continu degoteig d'informacions comprometedores pels seus suposats negocis opacs, amb una fortuna en comptes suïssos, han provocat la sortida del rei emèrit. Es tracta d'un gest d'enorme rellevància, després que Felip VI, el seu fill, li retirés al març la seva assignació i renunciés a la seva herència, donant per bones les sospites de corrupció. El Govern portava temps esperant una mesura d'aquest tipus, i pressionava en públic i en privat a la Casa Reial perquè la portés a terme, al mateix temps que subratllava l'"exemplaritat" de l'actual Monarca. Molt preocupat per la crisi institucional que aquest cas pot portar, i amb un partit clarament republicà com Podem dins de l'Executiu, la Moncloa intenta fer un tallafocs a Felip VI, perquè no es vegi arrossegat en tota aquesta polèmica.

A mitja tarda d'aquest dilluns, la Casa Reial enviava un comunicat en el qual informava que Joan Carles I havia enviat una carta al cap de l'Estat. "Amb el mateix afany de servei a Espanya que va inspirar el meu regnat i davant la repercussió pública que estan generant certs esdeveniments passats de la meva vida privada, desitjo manifestar-te la meva més absoluta disponibilitat per contribuir a facilitar l'exercici de les teves funcions, des de la tranquil·litat i l'assossec que requereix la teva alta responsabilitat. El meu llegat, i la meva pròpia dignitat com a persona, així m'ho exigeixen", assenyala la missiva, en què el rei emèrit cenyeix el seu presumpte enriquiment il·lícit a l'àmbit" privat "i admet que la seva presència a Espanya complica la feina de l'actual Monarca.

"Fa un any et vaig expressar la meva voluntat i desig de deixar de desenvolupar activitats institucionals. Ara, guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya. Una decisió que prenc amb profund sentiment, però també amb gran serenitat. He estat Rei d'Espanya durant gairebé 40 anys i, durant tots ells, sempre he volgut el millor per a Espanya i per a la Corona ", continua la carta.

Joan Carles, que de moment no està sent investigat pels tribunals suïssos, encara que potser ho sigui en el futur, no aclareix on residirà a partir d'ara. Tampoc si la seva marxa de país és definitiva. Però s'entén que ho serà. Era una de les possibilitats que estudiava el Govern. La Moncloa portava temps pressionant perquè el rei emèrit abandonés el Palau de la Zarzuela, on viu des de fa 58 anys, però no deixava clar si preferia que s'instal·lés en un altre lloc del territori nacional o directament a l'estranger, com finalment farà. La renúncia al títol de rei emèrit, un pas que no s'ha donat, també estava damunt de la taula.

El Monarca exalça al seu pare

El comunicat de la Casa Reial inclou també la posició de Felip VI. D'una banda, el Monarca no només sent "respecte" per la decisió de Joan Carles, sinó també "agraïment". De l'altra, "desitja remarcar la importància històrica que representa el regnat del seu pare, com a llegat i obra política i institucional al 'servei d'Espanya i la democràcia; i al mateix temps vol reafirmar els principis i valors sobre els quals aquesta s'assenta, en el marc de la nostra Constitució i de la resta de l'ordenament jurídic".

Resulta difícil trobar paraules d'aquest tipus en boca de membres de Govern. Pedro Sánchez va decidir a principis de juliol aixecar el cèrcol de protecció que envoltava a Joan Carles I. Des de llavors, el president ha parlat de les "informacions inquietants i pertorbadores" que envoltaven l'excap de l'Estat, i també ha demanat al seu successor que doni "passos d'exemplaritat".

Un d'aquests passos ja s'ha emprès amb la marxa del rei emèrit d'Espanya, que es produeix fins i tot abans del previst. Fonts de la Moncloa assenyalaven en els últims temps que potser la Casa Reial esperés a un nou gir en el procés judicial, com la decisió de Tribunal Suprem, en principi imminent, sobre si emprèn una investigació a Joan Carles o guarda al calaix els presumptes delictes a l'entendre que es van produir en dates en què era cap de l'Estat i per tant inviolable. En qualsevol cas, el seu advocat, després de conèixer-se la notícia, va emetre un altre comunicat en el qual assenyalava que el rei emèrit roman a disposició el Ministeri Fiscal, malgrat la seva sortida d'Espanya.