El Ministeri de Sanitat va notificar ahir 1.683 nous casos de coronavirus registrats en les darreres 24 hores. Es tracta de 89 casos menys que el dimecres, però 500 menys per el dimarts. A més, les xifres totals des de l'inici de la pandèmia sumen 4.088 positius nous, que eleven la xifra total a 309.855 infectats. A més, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va informar qu fins a 2.747 persones estan ingressades actualment en hospitals espanyols. D'aquests, 292 persones es troben en estat greu i estan internats en UCI.

Simón va valorar també la situació assistencial i epidemiològica a Espanya. «Tenim una capacitat de detecció molt alta veient el nombre d'asimptomàtics que detectem. I la letalitat també està en uns nivells molt baixos, per sota de l'1%», va afirmar Simón. Segons l'últim informe, ahir es va produir una nova mort. En els darrers 7 dies van morir 22 defuncions, de les quals 5 han sigut a Catalunya. També va detallar que en la darrera setmana s'han detectat 222 casos importats, «un número realment molt petit respecte al total», va valorar.

L'expert del Ministeri va anunciar que en els últims set dies un total de 106 sanitaris han mostrat símptomes de covid-19. El 50% pertany a centres sanitaris, el 40% a centres sociosanitaris i el 10% a altres tipus de centres. El percentatge d'asimptomàtics en la darrera setmana ha estat d'aproximadament el 50%. Tot i això, Simón va apuntar al fet que existeix una «variabilitat important» entre comunitats autònomes. Per exemple, a Madrid és del 15% mentre que al País Basc supera el 80%. En alguna s'ha produït una baixada del percentatge d'asimptomàtics. «Encara no és greu però cal anar amb compte», va advertir Fernando Simón.

L'epidemiòleg va sostenir que l'edat mitjana dels casos continua baixant, i que aquesta és una de les raons per les quals malgrat que algun hospital «està incrementant els ingressos, cap està en risc de col·lapse». Així, l'edat mitjana de positius se situa en 40 anys en homes i 43 en dones en el còmput global de la pandèmia, mentre que baixa dels 40 anys si s'analitzen únicament les últimes setmanes.