Fernando Garfella, de 31 anys, un dels millors documentalistes submarins d'Espanya, va morir ahir quan bussejava enfront de Cala Estellencs a uns 70 metres de profunditat. Garfella s'havia desplaçat amb barca a sis milles de la costa amb la seva parella, que l'esperava a la superfície. Davant la tardança, la seva parella va avisar a un amic, que va acudir i es va submergir sense èxit. Els bussejadors del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil van acudir al rescat, però no van poder recuperar el cos.

L'incident es va registrar cap a la una de la tarda. Fernando Garfella, molt conegut i guardonat pels seus documentals submarins, es va disposar ahir a fer una immersió d'alta profunditat en solitari. Es trobava a unes sis milles enfront de Cala Estellencs i a uns 70 metres de profunditat.

Un amic al rescat

Davant la tardança a sortir a la superfície, la seva parella va avisar un amic. Aquest no va vacil·lar a enfundar-se el neoprè i l'equip de submarinisme i dirigir-se al punt on es trobava Fernando Garfella. Fins a arribar a posar en seriós risc la seva vida.

Al realitzar una immersió d'alta profunditat, el rescatador va esgotar completament l'aire que contenia l'ampolla. Només va poder arribar a la superfície sense realitzar l'obligada parada de seguretat. Per aquest motiu va patir un greu problema de descompressió.

Un helicòpter de Salvament Marítim va acudir al rescat i el va evacuar arran de mar, per minimitzar l'impacte de la pressió. A Sant Elm, una ambulància el va traslladar fins a la Clínica Juaneda de Palma. Allà va ser introduït a la cambra hiperbàrica i se li va administrar oxigen a alta pressió per eliminar les bombolles de nitrogen que se li havien acumulat a la sang.

Per la seva banda, els bussejadors de la Guàrdia Civil es van submergir ahir fins a una profunditat de 50 metres, però no van poder trobar el cos de Garfella. Les estimacions apunten que podria trobar-se a uns 85 metres. Avui està previst que reprenguin la recerca provistos de Nitrox a les ampolles.

La mort de Ferran Garfella va causar ahir una profunda commoció a Sant Elm i al Port d'Andratx, d'on és natural. En senyal de dol es van suspendre ahir tots els actes festius programats a la primera localitat.