Els Estats Units van superar ahir els 5 milions de casos de covid-19, amb més de 162.000 morts, mentre el president Donald Trump signava quatre ordres executives per estimular l'economia, després del col·lapse de les negociacions amb els demòcrates.

Segons dades de la Universitat Johns Hopkins, Estats Units, el país més afectat per la pandèmia, registrava dissabte 4.994.276 contagis confirmats i 162.381 morts, però durant el dia d'ahir va superar els 5 milions de casos. Els estats amb més casos son Califòrnia, amb 554.414; Florida, amb 526.577; i Texas, amb 497.402. Pel que fa als decessos, l'estat que ha patit més morts per coronavirus és Nova York, amb 32.768; seguit de Nova Jersey (15.869) i Califòrnia (10.306).

La pandèmia destrueix l'economia

La crisi sanitària ha causat un greu deteriorament de l'economia del país, que es va enfonsar a un ritme anual del 32,9% en el segon trimestre del 2020 i va caure un 9,5% enfront dels tres primers mesos de l'any, els majors descensos d'aquest indicador des que se'n tenen registres. El Departament de Treball va informar divendres que la recuperació del mercat laboral es va moderar al juliol amb la disminució de l'índex d'atur d'un 11,1% el mes anterior al 10,2%, mentre es van generar 1,8 milions de llocs de treball.

La modesta millora reflecteix la gradual reobertura de l'economia, malgrat 16,3 milions de nord-americans continuen sense feina. Davant el daltabaix econòmic, els demòcrates i la Casa Blanca van dur a terme entre dijous i divendres una nova ronda de negociacions per impulsar un nou paquet d'estímul econòmic, però no va tenir resultats.

Davant d'aquesta situació, Trump havia amenaçat amb aprovar una sèrie de mesures econòmiques de forma unilateral i així ho ha fet aquest dissabte amb la signatura de quatre ordres executives. Una d'elles amplia el programa de prestacions addicionals per desocupació, que va expirar recentment i que consistia en el lliurament de 600 dòlars setmanals extra als aturats. L'ordre signada per Trump redueix de 600 a 400 dòlars aquesta ajuda, i requereix que els estats assumeixin el 25% del seu cost.

«Estic adoptant accions per proporcionar 400 dòlars extres a la setmana i expandir les prestacions, 400 dòlars. Això és generós, però volem tenir cura de la nostra gent», va dir Trump en una roda de premsa en el seu club de golf a Bedminster, a Nova Jersey, on va signar les ordres.

En una altra de les mesures, Trump autoritza al Departament del Tresor perquè permeti als ocupadors retardar el pagament dels impostos sobre la nòmina de la Seguretat Social dels empleats fins a finals de 2020 pels nord-americans que guanyin menys de 100.000 dòlars anuals. El text de l'ordre estipula que el període començaria l'1 de setembre, però en la roda de premsa el mandatari va indicar que podria ser retroactiu fins a l'1 d'agost.

La vista posada en les eleccions

Trump va assegurar que espera poder perdonar el retard del pagament d'impostos sobre la nòmina i fer-ho de manera permanent si és reelegit en els comicis presidencials del 3 de novembre. Trump va afegir que el seu Govern estudia retallades addicionals en els impostos sobre la renda i les plusvàlues. Les altres dues ordres executives paralitzen els desnonaments en habitatges federals i estableixen un pausa en la devolució dels préstecs a estudiants fins a finals d'any. El president va justificar les seves accions pel bloqueig de les negociacions amb els demòcrates per tirar endavant un nou paquet d'estímul econòmic per contrarestar l'efecte econòmic de la covid-19.

Trump ja havia introduït en els últims dies que podria usar el seu poder executiu, encara que la base legal sobre la qual actua és qüestionada pels demòcrates, que han amenaçat de dur les seves decisions davant la Justícia si es deixa de banda a Congrés, que és l'encarregat de determinar la despesa federal.