11 de agost de 2020
11.08.2020
Diari de Girona

Putin anuncia que Rússia ja té la vacuna contra la covid-19

El president rus assegura que és "eficaç" i permet aconseguir una "immunitat estable"

11.08.2020 | 11:58
Putin anuncia que Rússia ja té la vacuna contra la covid-19
Putin anuncia que Rússia ja té la vacuna contra la covid-19

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha anunciat aquest dimarts que el país ha registrat una vacuna contra el coronavirus, a la qual ha denominat Sputnik V, sent la primera registrada a tot el món.

La vacuna en qüestió és la desenvolupada pel centre d'investigació Gamaleya i el Fons Rus d'Inversió Directa (RFPI). El nom tècnic és Gam-COVID-Vak, però les autoritats russes han decidit batejar-ho com Sputnik V, pel primer satèl·lit rus llançat a l'Espai.

"Sputnik 1 va intensificar la investigació espacial al món sencer. La nova vacuna russa contra la COVID-19 ha creat l'anomenat 'moment Sputnik' per a la comunitat internacional", han destacat.

Putin ha assegurat que "funciona eficaçment". De fet, una de les primeres persones a provar-la ha estat la seva filla. "Després de la primera dosi, va tenir 38 de febre i l'endemà va tenir 37 i escaig", ha detallat. Després d'una segona dosi, "li va pujar la temperatura i després es va normalitzar". Ara "se sent bé i els anticossos són alts", ha explicat.

El Ministeri de Sanitat ha confirmat posteriorment en un comunicat que es tracta d'una vacuna de doble dosi que genera "una immunitat duradora" que "es preservarà fins a dos anys".

El mandatari rus ha confiat que la "producció massiva" de la vacuna contra la COVID-19 pugui començar "en breu", si bé ha subratllat que el més important és que sigui "segura i eficaç".

El primer ministre, Mijail Murashko, havia avançat en les últimes setmanes que la "vacunació massiva" començaria a l'octubre. No obstant això, aquest mateix dimarts el Registre Estatal de Medicaments del Ministeri de Sanitat rus ha indicat que "el termini per a la posada en circulació és l'1 de gener de 2021", d'acord amb l'agència de notícies Sputnik.

En aquest sentit, el president del RFPI, Kiril Dimitriev, ha assenyalat que tenen capacitat per produir uns 500 milions de dosis de la vacuna en un any. "Ja hem aconseguit acords per a la producció de la vacuna en cinc països", ha dit en roda de premsa.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha contactat amb Rússia per rebre informació sobre la Sputnik V, segons ha explicat en la sessió informativa d'aquest dimarts el portaveu de l'agència de l'ONU, Tarik Jasarevic.

"Estem en contacte amb les autoritats de Rússia. Es tracta de la probable requalificació de la vacuna", ha declarat. Les normes de l'OMS estableixen que ha d'avaluar el producte per determinar el seu compleix els estàndards internacionals de fabricació i si la vacuna és eficaç i innòcua.

El RFPI ja ha rebut sol·licituds de més de 20 països per adquirir 1.000 milions de dosis de la Sputnik V, si bé Dimitriev ha aclarit que la seva exportació dependrà de "l'aprovació de la vacuna en diferents països, així com de les capacitats de la producció".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook