El Govern basc va anunciar ahir que dilluns declararà l'emergència sanitària, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, assumirà «el comandament únic» i podrà adoptar mesures addicionals a les acordades pel ministeri i les comunitats autònomes. L'executiu autonòmic va explicar en un comunicat que està treballant per publicar al Butlletí Oficial del País Basc de dilluns la triple normativa que declararà la situació d'emergència sanitària. A més, s'activarà el Pla de Protecció Civil d'Euskadi (Labi) i el lehendakari en funcions podrà adoptar mesures específiques.

L'executiu basc va anunciar que treballa per aplicar «el més aviat possible» totes aquestes mesures acordades ahir al Consell Interterritorial de Salut, entre les quals s'inclou el tancament de discoteques i bars de copes a tot el territori nacional, la limitació de l'horari de restaurants i la prohibició de fumar al carrer quan no es pugui respectar la distància mínima de dos metres. Però va explicar que també preveu «altres complementàries ja estudiades si així fos necessari».

Les conselleres basques de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia, i de Salut, Nekane Murga, donaran avui en roda de premsa tots els detalls d'aquestes decisions i analitzaran la situació sanitària d'Euskadi, que viu un repunt de positius, amb 510 nous casos en les últimes 24 hores, i d'hospitalitzats, amb 38 més.

En declarar la situació d'emergència sanitària a Euskadi i activar el Pla de Protecció Civil, el lehendakari pot adoptar mesures que suposin el confinament, restringir l'accés a determinades zones i limitar o condicionar «l'ús de serveis públics i privats o el consum de béns», segons recull l'article 8 de la Llei Basca de Gestió d'Emergències.

Mesures amb vigència limitada

Totes les mesures que adopti «tindran una vigència limitada estrictament al temps necessari per afrontar l'emergència», hauran de ser «proporcionades a l'entitat del risc i no donaran dret a cap indemnització», segons aquesta legislació.

D'altra banda, els brots actius a Espanya ascendien a 822, amb 9.217 casos associats, a data de 12 d'agost, segons van notificar les comunitats autònomes al Ministeri de Sanitat a través de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica. Aquesta és una de les dades que consten en el text de l'Acord del Consell Interterritorial extraordinari celebrat ahir, que recull les actuacions coordinades en salut pública decretades pel Ministeri amb l'acord de les comunitats autònomes.

«Fins al dia 12 d'agost, les comunitats autònomes han notificat a través de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica un total de 1.155 brots de COVID-19, que inclouen 13.071 casos. 822 d'aquests brots continuen actius i inclouen 9.217 casos», es detalla en el text.

Aquest document recull onze mesures i tres recomanacions, així com les dades que justifiquen l'adopció d'aquestes iniciatives davant l'increment de casos de COVID-19 detectats en les últimes setmanes.

Després de la fi de l'estat d'alarma i l'entrada en l'anomenada «nova normalitat», que permet la mobilitat de la població, «s'ha observat un increment de la incidència de la malaltia a totes les comunitats autònomes, que inclou un component de transmissió comunitària que en moltes ocasions no es pot associar a cap brot epidèmic. La incidència nacional a la segona setmana d'agost és gairebé sis vegades l'observada al mes de juny», explica el document.