El Govern d'Espanya ha rebutjat aquest dimarts "qualsevol atac violent a les institucions de la República de Mali" davant un possible cop d'estat al país del Sahel després del segrest d'alts càrrecs, entre els quals podrien estar arrestats el president i el primer ministre.

"El Govern d'Espanya reafirma el seu compromís amb la pau, la democràcia i l'estabilitat de Mali i reitera el seu rebuig a qualsevol atac violent a les institucions de la República de Mali", ha assenyalat el Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació en un comunicat, en el qual també demanen "a les Forces Armades de Mali i al seu Guàrdia Nacional el fet que respectin estrictament l'ordre constitucional i tornin a les seves casernes".

L'Executiu ha explicat que "segueix amb profunda preocupació els esdeveniments que es desenvolupen avui en les localitats de Kati i Bamako, a Mali" i ha incidit que Espanya "recolza sense reserves" la posició de la comunitat econòmica d'Estats de l'Àfrica occidental (CEDEAO-ECOWAS).

En aquest sentit, des del departament que dirigeix la ministra Arancha González Laya han defensat "la necessitat de l'estricte respecte a les normes constitucionals de la República de Mali per a la solució de tots els possibles conflictes".

D'altra banda, l'Ambaixada d'Espanya al país ha recomanat als espanyols "evitar desplaçaments a la localitat de Kati i els seus voltants", a més de recomanar "la màxima prudència i evitar qualsevol desplaçament que no sigui d'extrema necessitat".

Així mateix, el Ministeri de Defensa ha informat aquest dimarts que els gairebé 200 militars que formen part del contingent espanyol a Mali es troben "fora de perill", després que s'hagi publicat que s'estaria desenvolupant un intent de cop d'Estat al país.

En les últimes hores s'han succeït informacions que apunten al segrest d'alts càrrecs a la capital per homes armats i trets registrats en una base militar propera a Bamako, la qual cosa podria tractar-se d'un motí.

Fonts dels militars amotinats han assegurat a mitjans locals que el president del país, Ibrahim Boubakar Keita, i el primer ministre, Boubou Cissé, han estat detinguts. No obstant això, el diari 'Jeune Afrique' ha assenyalat que es tracta de rumors infundats".

El possible cop d'estat d'aquest dimarts es produeix en un moment en què el país del Sahel es troba sumit en una greu crisi política que ve a sumar-se a la greu inseguretat ocasionada per les accions dels grups gihadistes, amb les filials d'Al-Qaeda i Estat Islàmic al capdavant, però també a la creixent violència de caràcter intercomunitari.