Més d'una setantena d'exministres, expresidents autonòmics i exalts càrrecs del PSOE, PP o la UCD han signat un manifest en suport del rei emèrit Joan Carles I. El text defensa la tasca del rei emèrit i la seva presumpció d'innocència. «Mai es podrà esborrar la tasca del rei Joan Carles en benefici de la democràcia i de la nació», diu el text, que avisa que obviar-ho implica una «ingratitud social que res bo presagiaria de la societat espanyola».

Entre els signants hi ha l'exvicepresident del Govern espanyol socialista Alfonso Guerra, l'exministre de Justícia del PP Rafael Catalá o l'exvicepresident de l'executiu de l'UCD Rodolfo Martín Villa.

També signen el document els exministres populars Esperanza Aguirre, Ana Pastor (actualment vicepresidenta segona del Congrés), José Ignacio Wert o Josep Piqué així com l'exministre socialista Celestino Corbacho. «El llarg regnat de Joan Carles I (1975-2014) ha constituït l'etapa històrica més fructífera que ha conegut Espanya des d'almenys l'inici del segle XIX», afirma el manifest.

El document assegura que el rei emèrit va tenir un «paper determinant i imprescindible» en la Transició a la democràcia després de la mort del dictador Francisco Franco. «És i segueix sent cert haver-lo qualificat de 'motor de canvi'», diuen.

«Al llarg dels seus anys de regnat i en exercici de les seves funcions constitucionals, Joan Carles I ha estat invariablement fidel als seus propòsits democratitzadors i a les responsabilitats derivades del marc institucional, com va passar el 23-F», afirmen.

Monarquia «útil»

El manifest defensa la monarquia com a «forma de govern adequada a les necessitats i preferències del poble espanyol, útil per la seva capacitat moderadora i el seu comportament neutral» i reivindiquen també la figura de l'actual monarca, Felip VI, que recull «el millor i més perdurable del llegat del seu pare».

«La defensa de Joan Carles I no pot equiparar-se a la protecció d'un determinat sistema de govern sinó que ha de situar-se en el significat global de la Constitució de 1978», remarquen els signants, i demanen a la ciutadania i als actuals responsables polítics, socials, econòmics o culturals que preservin «la integritat política i territorial de la nació» així com «el bon nom de les persones i institucions que han fet possible aquests últims i satisfactoris quaranta anys d'història comuna».