Almenys tres persones han mort a causa de la repressió de les manifestacions que s'han succeït en els últims dies a Minsk i altres ciutats contra la reelecció d'Alexandr Lukaixenko com a president de Bielorússia en els comicis de el 9 d'agost, segons va informar ahir el Ministeri de Salut d'aquell país.

«Comuniquem amb pesar que el 19 d'agost va morir el ciutadà de la República de Bielorússia Guennadi Shutov», van dir les autoritats sanitàries, citades per l'agència de notícies Sputnik.

Shutov va resultar ferit el 13 d'agost a les protestes a Brest (sud-oest). Aquest mateix dia va ser hospitalitzat, però «el seu estat va empitjorar dràsticament» el dimarts i, «tot i els esforços dels metges, no es va aconseguir salvar la vida del pacient».

Disturbis i detencions

Amb això, el nombre de víctimes mortals per la violència postelectoral ha augmentat a tres. Dilluns, el Ministeri de Salut ho va elevar a dos. Fins a aquest moment només s'havia confirmat un mort durant les protestes opositores.

A més, prop de 7.000 persones van ser detingudes pels disturbis deslligats en el marc de les manifestacions, si bé la majoria ja han estat alliberades, segons va informar la Fiscalia dilluns.

Milers de persones van prendre els carrers la mateixa nit electoral en contra d'uns resultats oficials que concedeixen a Lukaixenko un sisè mandat amb més d'un 80 per cent dels vots, enfront del 10 per cent que hauria obtingut la principal candidata opositora, Svetlana Tikhanóvskaia.

Durant les protestes es van produir enfrontaments en què els manifestants van llançar còctels Molotov i altres objectes contundents a les forces de seguretat, que van respondre usant foc real (segons van reconèixer), gasos lacrimògens i canons d'aigua.

El Govern estima en més de 500 milions de dòlars els danys materials causats pels disturbis, segons va indicar a l'agència de notícies oficial Belta l'assessor presidencial en temes econòmics, Valeri Belski.