La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha remès una carta a les comunitats autònomes per al tancament dels prostíbuls amb motiu del coronavirus, en línia amb les restriccions establertes a bars, discoteques i locals d'oci.

"Que no donem treva a l'explotació sexual, que no donem treva a aquesta indústria proxeneta que sempre roman en la impunitat i en l'absoluta opacitat. Es parla molt dels drets de les dones en context de prostitució però no de les xifres de negoci", recorda.

Segons ha explicat en una entrevista a RNE recollida per Europa Press, durant l'estat d'alarma es va treballar per convertir en essencials i garantir que no es frenaven els serveis d'assistència i suport i atenció integral a les víctimes de violència de gènere, sinó que també van estendre aquesta garantia juntament amb les comunitats autònomes a l'atenció a les dones que són víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual, a les dones víctimes d'explotació sexual i a les dones en contextos de prostitució.

Ara, ha afegit que l'experiència acumulada ha de servir per garantir els drets de les dones que ja, de partida estan en una situació de vulnerabilitat. A això se suma la possibilitat que si es produeixen rebrots o contagis és "més difícil el rastreig".

En aquest sentit, ha agregat que una altra de les qüestions que han de caracteritzar a un Govern és la seva capacitat, amb el conjunt de les administracions per garantir de forma integral els drets de les dones que estan en condicions de prostitució i són víctimes d'explotació sexual i per tancar aquests prostíbuls i locals de l'alternació.

Finalment, ha assegurat que el seu Ministeri està també treballant de forma "decidida" contra l'explotació sexual i per garantir una reforma integral dels drets de les dones que estan en aquesta situació.

La carta: «Profunda preocupació pels rebrots»

En la missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press, la ministra Montero es dirigeix als consellers d'Igualtat per mostrar-los la seva "profunda preocupació pels brots coneguts en prostíbuls" a Espanya.

"La pandèmia segueix sent una realitat al nostre país i, dins de les mesures acordades amb Sanitat que limiten l'obertura de bars, restaurants, discoteques i altres locals d'oci nocturn i sense perjudici de la nostra constant lluita contra l'explotació sexual, considero important que s'actuï específicament sobre aquells llocs on s'exerceix la prostitució", continua el text remès per la responsable d'Igualtat.

De la mateixa manera, assenyala que "la salut i els drets de les dones són fonamentals" i que "la situació sanitària fa que els contagis que puguin produir-se en aquests locals portin a un augment exponencial de positius de difícil rastreig". Per això crida a "l'experiència de coordinació" que, al seu judici, es va viure "durant l'estat d'alarma" i que "va permetre habilitar recursos residencials i d'atenció sociosanitària".

"Seria un element fonamental per oferir a aquestes dones, després dels tancaments dels locals, alternatives dignes que es facin càrrec de la seva situació", exposa la dirigent de Podem.

"Agraint-te l'interès en aquest assumpte particularment greu, perquè estic segura que per a tu també serà un motiu de preocupació, et reitero la plena disponibilitat del Ministeri d'Igualtat perquè avancem en cooperació en aquesta i en totes les matèries que ens ocupen", conclou Montero.