Enmig d'alertes per una nova onada de rebrots del coronavirus a Europa i quan els contagis semblen moderar-se als EUA i el Brasil, els països més afectats, aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va indicar que espera que la pandèmia duri «menys de dos anys».

«Esperem acabar amb aquesta pandèmia en menys de dos anys. Sobretot, si aconseguim unir els nostres esforços [...] i utilitzem al màxim els recursos disponibles i esperant que puguem disposar d'eines suplementàries com vacunes, penso que podrem acabar amb ella amb un termini més curt que el de la grip [espanyola] de 1918», va afirmar el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Des que la malaltia va aparèixer a la Xina al desembre, ha provocat almenys 796.823 morts i contagiat uns 22,8 milions de persones, segons un balanç global establert per AFP a partir de fonts oficials. El país més afectat del món, Estats Units, suma 5,6 milions de casos i més de 175.000 morts. Però els contagis van disminuir en les últimes tres setmanes: després d'arribar a un màxim de més de 70.000 nous casos diaris al juliol, el país va registrar 43.000 contagis dijous.

A més, les hospitalitzacions es van reduir un terç des d'aquest pic, segons el Projecte Covid Tracking, i el nombre de morts, estable en 1.000 per dia des de finals de juliol, hauria de començar a disminuir. «Es pot esperar que la setmana que ve comencem a veure una reducció» en les morts, va dir dijous el director del Centre per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC), Robert Redfield, a la revista mèdica 'Jama'.Incendis a Califòrnia

Al repte d'atendre la pandèmia aquesta setmana es van sumar a Califòrnia, un dels estats que més infeccions va registrar, voraços incendis que es propaguen sense control i forcen evacuacions. Uns 300 focs, dos de gegants, imposen un repte encara més gran en moments en què els recursos s'assignen a la lluita contra el coronavirus.

Mentrestant, divendres l'OMS va considerar que la situació s'ha estabilitzat al Brasil, el segon país en nombres absoluts d'infeccions i defuncions. El director d'emergències de l'OMS, Michael Ryan, va dir, no obstant, que «hi continua havent un nombre molt elevat de casos i massa elevat de morts», quan el país de 212 milions d'habitants arriba als 3,5 milions de casos i 113.358 morts.

D'altra banda, l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) va advertir que les embarassades tenen més risc de formes greus de Covid-19, i que el Brasil és el país amb mortalitat més alta en aquest grup. En total, segons l'OPS, sobre 28.387 casos de coronavirus en dones embarassades a 10 països, es van registrar 356 morts fins a l'11 d'agost. Al Brasil hi va haver 135 casos fatals.

Pobresa i Covid

L'Amèrica Llatina pateix gairebé una tercera part del saldo mortal de la pandèmia, amb 253.507 defuncions. En aquesta regió, la situació accentua la pobresa i la ja per si mateix marcada desigualtat, amenaçant d'esborrar una dècada d'avenços socials. Milers de famílies han enfrontat el dilema d'omplir l'estómac o posar-se fora de perill del contagi. «A causa d'aquesta pandèmia em vaig quedar a l'atur. Hi ha dies que fins i tot ens saltem un àpat perquè la situació és difícil», afirma Milena Maia a la favela d'Heliòpolis, una de les més grans de São Paulo.