Espanya s'ha sumat a la compra centralitzada de la Comissió Europea (CE) de la vacuna contra la covid-19 de la companyia AstraZeneca, que estan desenvolupant investigadors de la Universitat d'Oxford. El repartiment es farà de manera equitativa entre els països d'acord amb la seva població, segons ha informat el Ministeri de Sanitat en un comunicat.

La Comissió Europea ha negociat la compra centralitzada de la vacuna d'AstraZeneca, una de les alternatives més avançades, i està ja portant a terme assaigs clínics per garantir la seva seguretat i eficàcia.

Al marge d'aquest primer acord a què s'ha adherit Espanya, el comitè negociador de la CE segueix en converses amb les diferents companyies que estan desenvolupant alternatives de vacuna per poder satisfer les necessitats de vacunació de la Unió Europea i de tercers països.

Estratègia Europea de vacunes

Segons Sanitat, dues d'aquestes negociacions «estan ja molt avançades» i les companyies preveuen presentar «en breu» una proposta oficial. Totes aquestes negociacions s'emmarquen dins de l'Estratègia Europea de vacunes, a la qual es va adherir Espanya al juliol, que es basa en establir una posició única europea que garanteixi l'accés global i equitatiu a la vacuna per protegir el conjunt de la població.

Amb aquesta pretensió, l'Aliança Europea s'enfoca a donar suport a la indústria biotecnològica per accelerar els terminis fins aconseguir una vacuna segura i eficaç, incrementar la seva capacitat de producció i poder així garantir dosis per a la població europea.

Acords amb farmacèutiques

Alhora, la Comissió Europea va anunciar dilluns que havia conclòs les converses exploratòries amb la farmacèutica nord-americana Moderna per a un eventual contracte per a l'adquisició de la futura vacuna contra el coronavirus.

Segons va informar la presidenta de l'executiu europeu, Ursula von der Leyen, Brussel·les adquirirà 80 milions de dosis en nom dels països de la Unió, a més de tenir opció a comprar-ne uns altres 80 milions. La transacció es farà un cop s'hagi demostrat que la vacuna és segura i efectiva per combatre el virus.

Von der Leyen va posar en valor que Brussel·les inverteix en la indústria per augmentar les possibilitats de tenir vacunes que siguin segures i alhora efectives. «Les inversions europees beneficiaran a tothom i ens ajudaran a derrotar el virus», va assenyalar.

Aquest acord és el cinquè d'aquest tipus en l'últim mes i permetrà que els estats membres puguin adquirir la vacuna, així com redirigir-la a un altre soci europeu o donar-la a països de rendes baixa i mitjana. Anteriorment la Comissió va tancar acords amb Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac i AstraZeneca.

A Europa, la companyia està treballant amb els seus socis estratègics de fabricació, la suïssa Lonza i l'espanyola ROVI, per a la fabricació i el subministrament fora dels Estats Units.