El servei de rescat de guardacosta italià, la Guàrdia Costera, va traslladar 49 migrants del vaixell de rescat Louise Michel, que havia fet una trucada de socors en no poder navegar perquè transportava a bord més de 200 persones salvades durant les últimes hores al Mediterrani central.

Són 32 dones, 13 nens i 4 homes de les famílies dels migrants considerats «més vulnerables» del vaixell, que estaven a bord d'una llanxa que va sortir de Lampedusa. El Louise Michel, patrocinat per l'artista de carrer Banksy, va detectar divendres a la zona marítima maltesa un bot pneumàtic que transportava uns 130 migrants. Aquestes persones es van traslladar al vaixell, on ja n'hi havia d'altres de rescatades.

Donat el pes en coberta i l'empitjorament previst de les condicions meteorològiques marines a la zona, el Louise Michel es va posar en contacte amb el centre nacional d'auxili de la Guàrdia Costera de Roma, sol·licitant assistència. L'Organització Internacional per a les Migracions i l'Alt Comissionat per als Refugiats de Nacions Unides havien demanat hores abans el desembarcament immediat dels més de 400 migrants al petrolier danès Maersk Etienne i als vaixells de rescat Louise Michel i Sea-Watch 4.