El primer vol directe entre Israel i Emirats Àrab Units es va enlairar ahir dilluns al matí de l'aeroport de Tel Aviv, amb autoritats israelianes i també dels Estats Units per simbolitzar l'històric acord diplomàtic anunciat fa gairebé tres setmanes.

L'avió, un Boeing 737-900 de l'aerolínia israeliana El Al, porta escrita la paraula «pau» en tres idiomes -àrab, hebreu i anglès- i travessarà per primer cop l'espai aeri de l'Aràbia Saudita. A bord, una delegació israeliana encapçalada per l'assessor Meir Ben-Shabbat i una altra d'Estats Units que lidera Jared Kushner, ajudant i gendre del president Donald Trump.

«Vaig resar ahir al Mur (de les Lamentacions) perquè musulmans i àrabs de tot el món reconeguin amb aquest vol que tots som fills de Déu i que el futur no està determinat pel passat», va dir Kushner abans d'embarcar, confiat que «la pau i la prosperitat són possibles a la regió».

Per la seva banda, Ben-Shabbat va dir que estava «orgullós» d'encapçalar la delegació d'Israel. L'objectiu, va explicar, és avançar en un acostament polític i econòmic «en un ampli ventall d'àrees» que van des del turisme a la sanitat, entre d'altres, segons The Jerusalem Post.

Israel i Emirats Àrabs Units van anunciar el 13 d'agost un històric acord en què els Estats Units van fer de mediadors. A més de pactar l'inici de les relacions diplomàtiques, el text també incloïa el compromís perquè el Govern de Benjamin Netanyahu paralitzés la possible annexió de zones de Cisjordània.

Israel continua atacant Gaza

El coordinador humanitari de l'ONU per als Territoris Palestins, Jamie McGoldrick, ha emplaçat Israel a permetre l'entrada de combustible i altres productes «essencials» a la franja de Gaza, enclavament palestí sotmès a un bloqueig per part d'Israel i Egipte des de 2007. A més a més, ha citat el Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), que controla Gaza, a posar «fi a les accions que puguin propiciar una major desestabilització».