Disset anys després de la invasió a l'Iraq, els Estats Units reduiran aquest mes de 5.200 a 3.000 soldats el seu contingent militar en aquest país, segons va anunciar ahir el cap del Comando Conjunt Central, general Kenneth McKenzie. S'espera que el president Donald Trump, qui des de la seva campanya electoral el 2016 va prometre que buscaria acabar amb el que va anomenar «guerres sense fi», informi properament d'una decisió similar sobre els 8.600 soldats nord-americans que es troben a l'Afganistan, on la intervenció va començar el 2001.

«En reconeixement del gran progrés que han fet les forces iraquianes i en consulta i coordinació amb el Govern de l'Iraq i els nostres aliats, els Estats Units han decidit reduir la presència de tropes d'uns 5.200 a 3.000 soldats», va explicar McKenzie, qui està de visita a Bagdad.

Els Estats Units van reduir substancialment la seva presència militar a l'Iraq el 2012, però la van augmentar des de 2014 per combatre l'Estat Islàmic quan va estendre ràpidament el seu control d'àrees a l'Iraq i Síria.

En un altre ordre de coses, un parlamentari noruec ha proposat Trump com a candidat al Premi Nobel de la Pau de 2021 pel seu suport a l'acord entre Israel i els Emirats Àrabs Units. El parlamentari Christian Tybring-Gjedde és l'impulsor de la candidatura en considerar que l'acord entre Israel i els Emirats és «molt significatiu». Trump va anunciar el 13 d'agost que Israel i els Emirats avien pactat establir llaços diplomàtics