El Regne Unit podria registrar fins a 50.000 contagis de coronavirus a l'octubre si no s'endureixen les restriccions al país, segons el principal assessor científic del Govern, Patrick Vallance, que ha aplanat el camí per a les noves mesures que preveu anunciar aquesta setmana el primer ministre, Boris Johnson.

El Ministeri de Sanitat britànic va informar el diumenge de 3.899 nous contagis i 18 morts més, en el marc d'un repunt que ha portat Johnson a replantejar-se un enduriment de les restriccions. Downing Street assumeix que quedar-se de braços plegats «no és una opció», si bé ha descartat el confinament, segons fonts citades per la BBC.

Vallance, figura clau en la lluita contra la pandèmia, ha pronosticat que fins a 50.000 persones al dia podrien contagiar-se de coronavirus a mitjans d'octubre si no es prenen mesures, la qual cosa significaria «unes 200 morts diàries» un mes més tard. En aquest sentit, ha avançat que hi ha un risc real que els contagis es dupliquin cada setmana que passi.

Les autoritats sanitàries han descartat que aquest repunt pugui atribuir-se a un augment en el nombre de proves, en la mesura en què també ha augmentat la positivitat d'aquests test, i estimen que hi ha uns 70.000 casos actius al Regne Unit. Menys del 8% de la població s'hauria infectat, encara que la proporció podria ser de fins a un 17% a Londres.

El ministre de Sanitat, Matt Hancock, també ha reconegut en declaracions a la radiotelevisió pública que Regne Unit està en «un punt d'inflexió» i ha apel·lat a la col·laboració ciutadana. «Si tothom segueix les normes, podem evitar un altre confinament nacional», ha avisat.

Johnson va anunciar diumenge que les autoritats multaran amb fins a 10.000 lliures (uns 10.900 euros) als qui violin de forma reiterada les mesures de distanciament social a partir del 28 de setembre.