La confiscació d'uns 345.000 preservatius usats per ser revenuts al Vietnam posa en relleu la inseguretat d'aquests productes i la força de la pirateria al país asiàtic, on la majoria dels condons no són distribuïts per les marques originals. Segons va informar la televisió estatal VTV, la Policia va irrompre el cap de setmana en una fàbrica de la província de Binh Duong, prop de Ho Chi Minh, i allà van trobar treballadors empaquetant milers de preservatius usats per ser revenuts.

La Policia va explicar que les bosses plenes de profilàctics emmagatzemades a la fàbrica pesaven més de 360 quilos, el que equivaldria a uns 345.000 preservatius, que havien de ser preparats i distribuïts al mercat.

Pham Thi Thanh Ngoc, propietària de la fàbrica, va confessar que rebia carregaments de condons usats tots els mesos i que per netejar-los els bullia en aigua, els deixava assecar i els donava forma amb un artefacte de fusta amb forma fàl·lica abans de vendre'ls a un preu aproximat de 0,17 dòlars per quilo.

La Policia investiga les possibles ramificacions d'aquest cas, que exposa la inseguretat dels condons venuts al Vietnam, on és freqüent la comercialització de preservatius de baixa qualitat camuflats en paquets falsos d'algunes marques importants.

Quatre arrestats

L'any passat, la Policia va arrestar quatre persones que dirigien una fàbrica de condons i lubricants falsos que els revenien per tot el país embalats en paquets falsificats de marques com Durex, Ok i Sure.

«Fins ara sempre comprava la marca Durex perquè pensava que era el més segur. Però després de veure això dels condons usats i sabent que també venen preservatius de baixa qualitat en paquets falsos ja no sé què fer, els demanaré a l'estranger», va explicar Van, una jove vietnamita resident a Ho Chi Minh.

L'artista Nguyen Minh Tuan, que el 2014 va dirigir una desfilada de moda amb vestits fets amb preservatius per normalitzar el seu ús, considera que aquest cas preocupa els vietnamites, però va afegir que és una oportunitat perquè «la gent compri els condons en botigues de qualitat que garanteixin la qualitat i la seguretat».

Una enquesta realitzada pel Ministeri de Sanitat el 2019 revelava que el 85 per cent dels 600 milions de condons venuts al país asiàtic cada any no eren distribuïts directament per les marques originals i que els usuaris paraven poca atenció a l'autenticitat del producte.