Mustafa Adib va anunciar ahir la seva decisió de renunciar a formar govern al Líban menys d'un mes després de ser designat primer ministre, enmig d'una profunda crisi econòmica i la ressaca de l'explosió a Beirut que el 4 d'agost va causar la mort de gairebé 200 persones.

Després de sis rondes de consultes amb el president libanès, Michel Aoun, per formar un executiu de «missió» i de successius contactes amb els diferents blocs polítics sectaris per aconseguir el seu vistiplau i tancar el gabinet, Adib va llançar ahir la tovallola.

«A mesura que els esforços per formar govern arribaven a les seves últimes etapes se'm va fer evident que el consens sobre el qual vaig acceptar aquesta missió nacional en aquesta difícil circumstància de la història del Líban ja no existeix», va assenyalar Adib en un missatge televisat després presentar la seva renúncia.

Adib va ser designat el 31 d'agost amb la intenció de formar gabinet en dues setmanes, enmig d'una iniciativa del president francès, Emmanuel Macron, per intentar començar el procés de reformes que reclamen els libanesos als carrers des d'octubre de l'any passat.

El cansament va créixer a nous nivells després de la tragèdia del 4 d'agost, fins a provocar la caiguda del Govern de Hassan Diab dies abans del nomenament d'Adib, que fins llavors havia exercit el càrrec d'ambaixador a Alemanya.

Macron, que ha visitat en les últimes setmanes en dues ocasions Beirut, va destacar la necessitat que el Líban comencés a fer reformes immediatament i, fins i tot, va convocar una ronda de donants internacionals per ajudar el país que viu la seva pitjor crisi econòmica des del final de la guerra el 1990. Adib va recordar que llavors els principals partits al Parlament havien acordat els objectius concrets d'aquest Govern i es van comprometre amb el president francès a portar-los endavant.