El Consell de Ministres d'Itàlia va aprovar dilluns a la nit un decret llei que substitueix la dura llei d'immigració i de seguretat promoguda per l'exministre d'Interior i líder de la Lliga, Matteo Salvini, i s'eliminen d'aquesta forma les multes a les ONGs que salven migrants al mar.

«Els decrets de propaganda de Salvini ja no existeixen. Volem una Itàlia més humana i segura. Una Europa més protagonista», va escriure a Twitter el líder del governamental Partit Demòcrata, Nicola Zingaretti, qui ha lluitat per eliminar l'anomenada política de «ports tancats» de Salvini.

El decret llei que introdueix «disposicions urgents en matèria migratòria, protecció internacional i complementària i modificació dels articles 131-bis i 588 del codi penal» també institueix nous mecanismes d'acollida i integració dels migrants.

Segons el comunicat emès després de la reunió del Consell de Ministres, el decret preveu que no hi hagi cap tipus de sanció a les ONGs que salven migrants al Mediterrani «en el cas que hi hagi hagut comunicació amb el centre de coordinació i a l'Estat d'abanderament i es respectin les indicacions de l'autoritat competent per a recerca i salvament en el mar».

En tot cas, sí que es preveuen sancions «en cas que hi hagi motius d'ordre públic i seguretat o de violació de les normes sobre tràfic il·lícit de migrants per via marítima». Llavors s'aplicarà «la normativa vigent del Codi de Navegació, que preveu una pena de presó de fins a dos anys i una multa d'entre 10.000 i 50.000 euros» i «per tant, s'eliminen les sancions administratives anteriors».

La llei de Salvini prohibia entrar a aigües territorials els vaixells que havien salvat migrants i introduïa penes de 10.000 a 50.000 euros per a qui ho incomplís. Pel que fa a la protecció internacional dels estrangers, «la legislació vigent prescriu la prohibició d'expulsió i devolució en cas que la repatriació impliqui risc de tortura».