Una enquesta impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents (PMI), i publicada aquest dilluns coincidint amb la Diada Nacional, revela que en un hipotètic referèndum, un 40,9 per cent donaria suport a la república davant d'un 34,9 per cent que es decantaria per la monarquia.

L'enquesta de l'Institut d'Opinió 40dB, a iniciativa de 16 mitjans independents, inclou una valoració de la ciutadania sobre les institucions. Aquí la millor nota l'obtenen les Forces Armades (6,2), l'única que aprova, seguida del Poder Judicial (4,7) i la monarquia (4,3) per sobre de Parlament (4,2), els sindicats ( 3,7) o els partits polítics (3).

La pregunta de l'enquesta "En cas de celebrar-se un referèndum entre monarquia i república, què votaries?" ha estat resposta, via "online", per 3.000 persones entre els dies 21 de setembre i 5 d'octubre.

També s'interessa l'enquesta per la conveniència o no de realitzar un referèndum. A aquesta qüestió un 47,8 per cent respon a favor, un 36,1 per cent no ho veu necessari i un 16,1 per cent no es pronuncia.

Per territoris, Catalunya és la comunitat més favorable a la consulta amb un 68,4 per cent a favor i un 18,5 per cent en contra, en línia amb el País Basc on també guanya el percentatge del referèndum, 41,6 per cent davant del 38,5 per cent que s'hi oposa.

Mentrestant, a la Comunitat de Madrid és majoria el percentatge contrari a la consulta, un 48,1 per cent, mentre que un 38,6 per cent sí que li donaria suport.

Pel que fa a quin tipus de república triarien, un 48,5 per cent es decantaria per una república presidencialista.

A la pregunta de si el rei hauria de portar a terme canvis en la institució i ser jutjat pels seus actes, el 52,4 per cent es mostra d'acord; un 25,5 per cent bastant d'acord; un 8,2 per cent poc d'acord; i un 6,1 per cent gens d'acord.

Les capçaleres que formen la Plataforma de Mitjans Independents (PMI) impulsora de l'enquesta són: Carne Cruda, Catalunya Plural, Critic, CTXT, Cuartopoder, El Salto, La Marea, La Voz del Sur, Luzes, Mongolia, Nortes, Nueva Tribuna, Pikara, Magazine, Praza i Público.

Segons una nota de premsa dels impulsors de la iniciativa per realitzar l'enquesta, PMI ha organitzat una recaptació de fons que va aconseguir completar en un sol dia.

L'estudi ha estat coordinat per tres professors universitaris, els sociòlegs i investigadors Marga Torre, de la Universitat Carlos III de Madrid; Enrique Hernández, de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professor Antoni Moragas.