El Consell de la Unió Europea va adoptar aquest dimarts una "recomanació" perquè els Estats membres basin les seves restriccions als viatges dins de la UE en funció de la situació epidemiològica que inclou un codi de colors per zones.

"Aquesta recomanació té com a objectiu evitar la fragmentació i la disrupció i augmentar la transparència i la previsibilitat per als ciutadans i les empreses", va indicar el Consell en un comunicat.

La recomanació, que no obligació, és la continuació formal de l'acord polític aconseguit divendres passat pels ministres d'Interior dels Estats membres i es basa en la proposta de la Comissió Europea, que porta setmanes demanant harmonització i que ha celebrat el pas endavant de les capitals.

Així, els Estats membres han acordat aportar una sèrie de dades al Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), que actualitzarà setmanalment un mapa europeu del coronavirus segons la incidència per regions, en funció d'aquesta informació.

Les capitals informaran el ECDE de la incidència acumulada (IA) sobre 100.000 habitants en 14 dies, així com del nombre de proves de diagnòstic per 100.000 habitants i del percentatge de positius per Sars-CoV-2 en funció dels test realitzats la setmana anterior.

El mapa del ECDE dividirà les regions europees en quatre colors, en funció de la incidència de la pandèmia. En verd apareixeran els països que tinguin una incidència acumulada menor a 25 i una taxa de positivitat que no arribi al 4%.

En taronja se situaran les regions en les quals la incidència mitjana sigui menor de 50 casos sobre 100.000 habitants en 14 dies i on el ràtio de positius superi el 4% o aquelles on la IA se situï entre 25 i 150 casos però els positius no arribi al 4%.

En vermell entraran les zones on la incidència superi els 50 casos i la positivitat s'elevi per sobre del 4% o on la IA mitjana sigui superior a 150 contagis per cada 100.000 habitants en 14 dies.

En gris, finalment, es col·locaran les regions de les quals el ECDC no disposi d'informació suficient o si el ràtio de testatge és inferior a 300 proves per 100.000 persones.

"Els Estats membres no haurien de restringir la lliure circulació de persones que viatgen cap a o des de les zones verdes", indica el Consell.

Agrega que, en cas de plantejar-se la possibilitat de restringir la mobilitat dins de l'espai Schengen de lliure circulació, les capitals han de "respectar les diferències en la situació epidemiològica entre les zones taronja i vermella i actuar de forma proporcionada", així com "tenir en compte la situació en el seu propi territori".

"Els Estats membres, en principi, no haurien de denegar l'entrada a persones que viatgin des d'altres Estats membres" i els que introdueixin restriccions als qui provinguin d'àrees "no verdes" podran exigir quarantenes i proves de diagnòstic als viatgers abans de la seva entrada al país o una vegada en la destinació.

Es podrà exigir també que els viatgers emplenin formularis locals per a poder ser rastrejats, mentre s'elabora un formulari tipus europeu.

Informar de les restriccions dos dies abans

A més, el Consell agrega que els Estats membres que apliquin restriccions a la mobilitat han d'informar 48 hores abans al país afectat, a la resta de països de la UE i a la Comissió Europea.

"Els Estats membres també han de proporcionar al públic informació clara, completa i oportuna sobre qualsevol restricció i requisit. Com a regla general, aquesta informació ha de publicar-se 24 hores abans de l'entrada en vigor de les mesures", agrega la institució que representa als països de la UE.

En qualsevol cas, qualsevol tipus de mesures que restringeixin la mobilitat per a protegir la salut pública ha de ser "proporcionada i no discriminatòria i ha de retirar-se com a la situació epidemiològica ho permeti", subratlla el Consell.

"Donem la benvinguda a aquest acord per a portar més ordre a una situació actualment confusa", va assenyalar per la seva part la Comissió Europea, que va celebrar un acord basat en la proposta de l'Executiu del passat 4 de setembre i va assegurar que la UE ha après de la primera onada i no superarà la crisi "tancant davanteres unilateralment, sinó treballant junts".

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus