El Govern francès va restablir ahir per decret l'estat d'emergència sanitària, que entrarà en vigor a partir del 17 d'octubre a la mitjanit a tot el país per frenar l'augment de contagis de COVID-19 i va declarar el toc de queda a París i altres vuit ciutats: Marsella-Aix en Provence, Lió, Lille, Grenoble, Montpeller, Tolosa, Rouen i Saint Etienne.

«Tenint en compte la seva propagació pel territori nacional, l'epidèmia de COVID-19 constitueix un desastre sanitari que, per la seva naturalesa i gravetat, posa en perill la salut de la població. Justifica la declaració d'un estat d'emergència sanitària perquè es puguin prendre mesures estrictament proporcionals als riscos per a la salut i adequades a les circumstàncies de temps i lloc», establia l'acta de la reunió del govern.

Toc de queda

«No hem perdut el control», va assegurar el president francès, Emmanuel Macron, en començar la seva intervenció, en la qual va anunciar les noves mesures. «Aquest virus és perillós per a tots», va assegurar Macron, tot afegint que «cada dia tenim més de 200 persones que ingressen en cures intensives, avui 232».

«Avui el virus es troba a tot França», va afirmar el president, que va advertir que «hem de prendre mesures més estrictes per recuperar plenament el control. Hem de protegir la gent gran i vulnerable i el nostre sistema de salut», va assenyalar, després d'explicar que les UCIs estan en una situació «insostenible».

Petició de menys contacte social

El president francès va instar a reduir el contacte social. Amb el toc de queda, els restaurants, bars, teatres i locals hauran de tancar com a màxim a les nou de la nit per permetre als cuitadans estar a casa a l'hora indicada. Hi haurà certificats d'exempció per a casos especials, com treballadors que han de sortir dels seus domicilis en aquestes hores, però saltar-se la restricció implicarà multes d'entre 135 i 1.500 euros.

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els poders regionals van acordarun sistema d'«alerta primerenca» a escala territorial per intentar contenir l'augment de contagis al país, en un intent per evitar un nou tancament de la vida pública. A partir del llindar de 35 nous contagis registrats per cada 100.000 habitants i en un període de 7 dies s'estendrà l'ús obligatori de la mascareta.

Alemanya va registrar ahir 5.132 nous contagis de coronavirus, el nivell més alt des del mes d'abril, segons les noves xifres de l'Institut Robert Koch (RKI) de virologia, que van xifrar dimarts en 4.122 el nombre d'afectats. Des del començament de la pandèmia, Alemanya ha tingut 334.585 contagis confirmats. El nombre de morts per coronavirus durant la pandèmia se situa en 9.677.

Paral·lelament, Itàlia va comunicar ahir 7.332 nous contagis per coronavirus, la qual cosa eleva a 372.799 la xifra total de casos des del 21 de febrer, quan va començar l'emergència al país, i suposa un rècord en tota la pandèmia. L'anterior pic màxim s'havia produït el 21 de març, quan hi va haver 6.557 casos, i aquell dia es van fer 26.300 proves. Ahir, en canvi, es van comptabilitzar 7.332 casos i es van fer 152.196 proves.

El Regne Unit va comunicar ahir 19.724 nous casos diaris de COVID-19, segons les últimes xifres difoses pel Ministeri britànic de Sanitat. A més, en les últimes 24 hores aquest país ha registrat 137 decessos addicionals relacionats amb la malaltia, de manera que el total de morts des de l'inici de la pandèmia ja arriba als 43.155.

La nova xifra de contagis, que representa un augment de gairebé 2.500 davant de la jornada anterior, es coneixia després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, defensés el seu pla d'aplicar restriccions en l'àmbit local per contenir l'avanç del virus a Anglaterra.

Rússia va superar ahir els 14.000 contagis diaris de COVID-19 després d'arribar a la xifra de 14.231, de manera que manté la tendència a l'alça.