Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea van demanar ahir al seu negociador, Michel Barnier, que segueixi negociant «en les pròximes setmanes» amb el Regne Unit per fixar les bases de la relació futura, però van expressar la seva «preocupació» per la manca d'avenços fins ara i han encarregat a Brussel·les que prepari els plans de contingència necessaris per estar preparats davant del risc d'una ruptura sense acord al desembre.

«Tenim la determinació de negociar un acord però sabem que hi ha coses que són difícils», va resumir el president del Consell europeu, Charles Michel, en una roda de premsa durant un recés en la cimera que reuneix durant ahir i avui als líders de la UE a Brussel·les.

Per això, va continuar, es demana als Estats membre, institucions europees i altres actors que intensifiquin els treballs de preparació «a tots els nivells i per a tots els resultats», inclòs l'escenari d'un fracàs de les negociacions i una sortida definitiva sense acord el 31 de desembre, quan expiri el període de transició.

Barnier, per la seva banda, va assenyalar que hi ha moltes àrees en les quals l'acord està pràcticament finalitzat i podria ser finalitzat, alguns capítols que no ha detallat sobre els quals encara hi ha «interrogants» i, finalment, tres assumptes clau «sobre els quals la distància és encara massa gran» com per poder pensar en una solució.

Línies vermelles

El negociador va enumerar les tres línies vermelles europees sobre les quals no hi ha hagut cap acostament des que van arrencar els contactes i que són les garanties que les empreses britàniques seguiran les mateixes regles de competència que les europees, una governança robusta per al compliment dels acords i permetre l'accés de la flota comunitària a les aigües britàniques.

En tot cas, i com a mostra del compromís per un acord, Barnier reprendrà els contactes aquest mateix divendres amb la seva contrapart britànica, David Frost, i viatjarà a Londres dilluns amb el seu equip negociador per passar la setmana negociant. L'objectiu, va dir, és alternar una setmana entre Londres i Brussel·les per continuar els contactes amb l'objectiu d'un acord.