«Als islamistes no se'ls ha de permetre dormir tranquils al nostre país». Aquesta frase d'Emmanuel Macron, llançada la nit de diumenge en el marc d'un Consell de Defensa destinat a afrontar l'atac terrorista que va causar la mort de Samuel Paty, professor d'Història i Geografia que va mostrar als seus alumnes les caricatures de Mahoma per il·lustrar una classe sobre la llibertat d'expressió, s'erigeix avui com un crit de guerra contra l'islamisme radical. Les autoritats policials van iniciar ahir mateix una sèrie d'escorcolls i detencions contra els autors de més de 80 missatges donant suport o enaltint l'autor material del macabre atac.

«Des de l'assassinat d'aquest professor, s'han obert 80 expedients contra l'odi a les xarxes socials, contra aquells que d'una manera apologètica hagin explicat d'una manera o una altra que aquest professor s'ho va buscar. Les operacions policials han començat aquest matí i continuaran. Són molt nombroses i afecten desenes de persones», va explicar el ministre d'Interior, Gérald Darmanin.

El paper de les xarxes socials en la radicalització de certs usuaris i en la difusió de missatges d'incitació a la violència acapara l'atenció dels mitjans francesos.

També hi ha controvèrsia sobre un vídeo difós el 8 d'octubre a través de Facebook pel pare d'una alumna de 13 anys de l'escola Bois d'Aulne, on Samuel Paty treballava. L'individu qualificava el professor de «pocavergonya» i descrivia com el mestre hauria demanat als seus estudiants musulmans que aixequessin la mà per després convidar-los a sortir de l'aula, i seguidament ensenyar als seus alumnes la imatge d'«un home nu», presentant-lo com el profeta Mahoma.

El polèmic vídeo, que es va propagar com la pólvora a les xarxes socials, podria ser l'origen del tràgic succés. El ministre d'Interior va denunciar «una fàtua online» llançada contra la víctima.