Els caps dels equips del Regne Unit i la Unió Europea (UE) que negocien un acord post-Brexit mantindran una conversa telefònica en els «propers dies», segons va afirmar ahir el ministre del Gabinet de Govern britànic, Michael Gove. La porta «està oberta» per continuar amb el diàleg, va assegurar Gove en una entrevista amb la BBC, tot afegint que «esperem que la Unió Europea canviï la seva postura. No estem dient que, si canvien la seva posició, no puguem parlar amb ells». Gove, responsable a l'executiu britànic de les preparacions per a un eventual Brexit sense acord, va acusar Brussel·les de no mostrar voluntat per intensificar els contactes i de no voler començar a redactar un esborrany d'acord.

«Hem vist com la Unió Europea s'ha comportat, particularment en les últimes dues setmanes, d'una manera dissenyada per retrocedir en els progressos que estàvem fent en direcció a un acord», va dir. El ministre britànic va destacar que s'estan fent passos perquè les empreses estiguin preparades davant la possibilitat d'una ruptura abrupta a finals d'any. Va detallar que els plans que han de fer les companyies britàniques són similars tant en el cas que s'arribi a un acord de lliure comerç amb la UE com si s'abandona el bloc sense un pacte, ja que en tots dos casos s'aixecaran controls duaners addicionals.

El negociador en cap britànic, David Frost, va rebutjar celebrar una nova reunió presencial avui a Londres amb el seu homòleg comunitari, Michel Barnier, mentre que el portaveu oficial del primer ministre britànic, Boris Johnson, va declarar que «la negociació comercial ha finalitzat».

Amb tot, Gove va avançar que Barnier «trucarà David Frost durant els propers dies». «Veurem si la UE entén la importància d'arribar a un acord i la importància de cedir terreny», va puntualitzar. Johnson va assegurar que acceptarà abandonar la UE sense cap acord el proper 31 de desembre si Brussel·les no fa un gir «fonamental» a la seva posició negociadora.