«Preveiem que al desembre estarem en disposició de portar la Sputnik V a l'Amèrica Llatina. Produirem milions de dosis al desembre, i al gener començarem a subministrar de forma molt activa». Ho assegura Kirill Dmítriev, director del Fons Rus d'Inversió Directa que, al costat dels investigadors de la vacuna, va participar ahir en una trobada virtual amb un grup de periodistes iberoamericans, promoguda per l'Institut Bering-Bellingshausen per a les Amèriques (Ibba), en la qual, per part d'Espanya, només hi va haver representació de Prensa Ibérica, grup al qual pertany Diari de Girona.

Des del Fons Rus d'Inversió Directa s'assegura que hi ha ja una demanda global de la vacuna que supera els 1.200 milions de dosis.

El director adjunt del Centre Nacional d'Investigació d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya, Denis Logunov, va destacar l'eficàcia i la seguretat que està demostrant la seva vacuna fins a la data i ha revelat que els resultats provisionals dels assajos, en què participen 40.000 voluntaris, seran publicats al novembre.

Els científics russos creuen que la seva vacuna aportarà una immunitat d'«entre un i dos anys», mentre que, segons la informació que manegen, altres vacunes que actualment s'investiguen al món «no superarien els sis mesos d'immunitat».

Preguntats pels efectes secundaris de la vacuna en el 14% dels vacunats en els assajos als quals va al·ludir al setembre el ministre rus de Sanitat, Mikhaïl Murashko, els investigadors insisteixen que els participants no han mostrat cap complicació severa: «tots els efectes de la vacunació detectats, que no van durar en cap cas més de dos dies, se circumscriuen a una febre, un dolor moderat en el lloc de la injecció i algun malestar passatger i lleu».

Denis Logunov va voler deixar clar en referència a això que «la llei russa no difereix de les lleis internacionals, i tots els assajos clínics es realitzen d'acord amb la reglamentació establerta. Hi ha una regulació i si es localitza alguna complicació seriosa, s'atura l'assaig i s'obre una investigació per determinar les causes de la mateixa».