El Tribunal Suprem s'ha ratificat en el que va dir el juny d'aquest any: la prohibició de l'ús administratiu del valencià davant Catalunya i Balears. L'alt tribunal ha desestimat els incidents de nul·litat que en la seva sentència de fa uns mesos van presentar la Generalitat i el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament (STEPV). I els imposa les costes a tots dos.

El Suprem va confirmar al juny l'anul·lació parcial d'un decret de la Generalitat de 2017 que contempla l'ús del valencià en comunicar-se administrativament amb les autonomies «del mateix àmbit lingüístic» del català: Balears i Catalunya. El TSJ valencià va fallar en contra del decret en la part esmentada i la Generalitat i el sindicat van recórrer davant l'alt tribunal. Aquest no va prendre en consideració els criteris d'ambdues parts i va ratificar allò establert per l'òrgan inferior. I ara es ratifica en el que s'ha dit al juny.

Davant els arguments per l'incident de nul·litat, el Suprem afirma que «la sentència ha analitzat totes les normes rellevants per resoldre la qüestió d'interès cassacional, amb suficient motivació i sense error patent o arbitrarietat en la selecció de la norma ni en la decisió. Els raonaments i explicacions de la sentència recorreguda omplen sobradament les exigències de motivació que hem configurat en la nostra constant doctrina».

«Cop al pancatalanisme»

Per part seva, el diputat del PP a les Corts Jorge Bellver va assenyalar ahir que la decisió del Tribunal Suprem sobre el decret d'usos del valencià és «un cop al pancatalanisme del Botànic». Segons Efe, Bellver va recordar que el PPCV va presentar un recurs contra aquest decret, el TSJCV va dictar sentència el juliol de 2018 anul·lant una «part important dels seus articles», la Generalitat i l'STEPV van presentar recursos de cassació que va desestimar el Suprem, i van plantejar un intent de nul·litat que s'ha rebutjat.

Ara el Suprem «torna a fallar contra la Generalitat pel decret d'usos del valencià i, a més, els condemna al pagament de costes», va assenyalar Bellver en roda de premsa. «Ni el català és oficial a la Comunitat Valenciana ni el valencià és oficial a Catalunya», va destacar.