El Papa ha defensat que els homosexuals tenen «dret» a estar «coberts legalment» i a «tenir una família». El pontífex fa aquestes declaracions en el documental Francesco, dirigit pel rus Evgeny Afineevsky, que es va estrenar ahir en el Festival de Cinema de Roma.

«Les persones homosexuals tenen dret a estar en una família, són fills de Déu, tenen dret a una família. No es pot fer fora ningú d'una família, ni fer-li la vida impossible per aquest motiu», defensa el Papa. «El que hem de fer és una llei de convivència civil, tenen dret a estar coberts legalment. Jo ho defensaré», va afegir Francesc.

El documental Francesco explica la història personal d'una parella homosexual d'italians als qui, segons el seu testimoniatge, Francesc va animar perquè portessin els fills a la parròquia.

El Papa no es refereix en cap moment a aquests acords legals per tutelar els homosexuals com a matrimoni i, de fet, quan era arquebisbe de Buenos Aires, es va oposar el 2010 a la iniciativa de legalitzar les unions de persones del mateix sexe.

En el documental, de dues hores de durada, es barregen entrevistes a personalitats, amics del Papa i altres, amb viatges del Papa, parts dels discursos que ha fet el pontífex en diferents ocasions, frases en off de Francesc i algunes a càmera.

«M'he reunit amb ell unes cinc vegades, sempre en funció de la seva agenda, hem tingut també dues entrevistes a càmera», explica el director, per la qual cosa no queda clar en quin moment advoca Francisco per aquestes unions civils per als homosexuals, com alternativa a un matrimoni que l'Església rebutja.

La xacra dels abusos

Un dels entrevistats és la víctima d'abusos sexuals i activista xilè Juan Carlos Cruz, que parla amb el Papa sobre aquests abusos i sobre la seva percepció sobre els gais. El director del documental destaca l'evolució de Francesc en relació amb la xacra dels abusos i la seva capacitat per «aprendre dels seus errors».

Un d'aquests errors, que després el Papa va reconèixer, és quan en 2018 no va creure les víctimes d'abusos sexuals per part de sacerdots a Xile i els va demanar proves, enfadat, però poc després va demanar perdó, va rebre les víctimes a Roma i va fer dimitir els bisbes xilens.

«Només dos mesos després de la «cimera dels abusos» de febrer de 2019 es van veure els primers fruits, la nova llei vaticana que obliga a denunciar-los, i poc després es va abolir el secret pontifici», subratlla Afineevsky.