La despesa social en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2021 sumarà un total de 239.765 milions d'euros, un 10% més que en els comptes vigents -prorrogats des del 2018-, amb gairebé 9.000 milions de fons europeus destinats a aquestes partides. Aquesta quantitat suposa que de cada euro de despesa dels comptes públics, 52,6 cèntims aniran a parar a partides que van de les pensions a l'atur o l'habitatge.

Segons la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es tracta de la «major partida en despesa social de la història» i inclou la revalorització de les pensions un 0,9% en el cas de les contributives, que cobren al setembre 76 milions de pensionistes, i de l'1,8% en les no contributives, que cobren uns 450.000 pensionistes, i que suposa un increment del doble respecte les primeres.

Sense l'aportació dels fons europeus, va afegir Montero, la quantitat destinada a la despesa social creixeria un 6%, la qual cosa demostra el compromís del Govern amb aquestes partides.

Es tracta d'una partida major a la del sostre de despesa perquè es refereix a un pressupost consolidat que inclou l'Estat, la Seguretat Social, organismes autònoms, agències estatals i organismes públics. Segons el Govern, també s'inclou en aquesta partida la pujada del 0,9% per a 2,5 milions d'empleats públics.