Quan quelcom genera molta expectació no és difícil que les expectatives es vegin defraudades. Una cosa així va passar amb la declaració davant del jutge de l'ex-secretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez en el cas Kitchen. Se l'havia escoltat tant advertir a través dels seus missatges privats que la responsabilitat penal per l'operació arribaria a l'exministre Jorge Fernández Díaz i «probablement» fins i tot a l'expresident del Govern Mariano Rajoy, que va semblar poca cosa la forma en què va apuntar el primer. A Rajoy ni el va esmentar.

Fonts presents en la declaració van assenyalar que Martínez va explicar que va ser Fernández Díaz -que podrà explicar-se avui davant del jutge-, qui li va fer referència per primera vegada a Sergio Ríos, el xofer de l'ex-tresorer del PP Luis Bárcenas que va col·laborar amb l'espionatge a canvi de 2.000 euros dels fons reservats que li lliurava mensualment l'excomissari José Manuel Villarejo.

Tot i això, va defensar que sempre va creure que l'operació era legal, dirigida a localitzar la fortuna a Suïssa de Bárcenas, no que el seu objectiu fos intervenir la documentació compromesa per a dirigents del Partit Popular que pogués guardar Bárcenas quan va ingressar a la presó.

Després de la seva imputació, Martínez va optar per portar a un notari els missatges en què el ministre li informava de l'«èxit» de l'operació. En els missatges, l'autoria dels quals Fernández Díaz nega i que l'ex-secretari d'Estat va admetre que algun podria haver estat reenviat, no es precisa en què basava l'ex-ministre el seu balanç. En la causa apareix que Ríos va lliurar diversos mòbils vells de Bárcenas a Villarejo i que l'excomissari també imputat Enrique García Castaño va enganyar a una empleada de la neteja per entrar al taller de pintura de l'esposa de Bárcenas, Rosalía Iglesias. Precisament, l'Audiència Nacional ha donat 10 dies a Iglesias per entrar a la presó.