L'autor de l'atemptat contra una església de Niça en què van morir dijous passat tres persones «òbviament» va anar a França «a matar», va assegurar el ministre d'Interior francès, Gérald Darmanin. El sospitós, el tunisià Brahim Issaui, «feia només unes hores que era a territori nacional» i va ser captat per les càmeres de seguretat a prop de la basílica de la Mare de Déu de Niça un dia abans de l'atac, va explicar Darmanin en una entrevista publicada pel diari La Voix du Nord.

«De quina altra manera es pot explicar per què es va armar amb diversos ganivets poc després d'arribar?», va argumentar Darmanin. Segons fonts properes a la investigació, el tunisià, de 21 anys, va arribar a Niça dimarts. «Per descomptat, correspon al fiscal antiterrorista definir quan va elaborar el seu pla per assassinar, però òbviament no va venir per aconseguir els papers», va afegir.

El sospitós està detingut i hospitalitzat. Tenia antecedents penals per violència i drogues al seu país i va sortir de la ciutat de Sfax, al centre de Tunísia, a mitjans de setembre per arribar a Lampedusa el dia 20 i es va traslladar a Bari el 9 d'octubre. Cinc persones més estan detingudes per la seva relació amb aquest incident.

Un dels detinguts divendres és un individu de 35 anys que estava en contacte directe amb el terrorista. El segon arrestat divendres té 33 anys i vivia amb l'anterior sospitós. El tercer és un home de 47 anys que està sent retingut per ser interrogat. Els dos últims detinguts són dos homes de de 25 i 63 anys respectivament. Tots dos estaven presents a la casa d'un home prèviament arrestat a Grasse dissabte.

Un total de tres persones van morir com a conseqüència de l'«atemptat terrorista islamista» perpetrat dijous a la basílica de Nostra Senyora de Niça. Totes les víctimes tenien talls profunds al coll i una d'elles va ser pràcticament decapitada, segons la Fiscalia.

L'autor de l'atac va resultar ferit de bala per trets de les forces de seguretat i va ser evacuat a un hospital amb pronòstic greu després del seu arrest. El fiscal antiterrorista, Jean-François Ricard, va explicar que «el presumpte autor de l'atemptat no consta en els registres d'empremtes digitals ni es trobava en el radar dels serveis d'Intel·ligència francesos».

Ricard va explicar que les primeres investigacions apunten que l'individu va arribar dijous cap a les set de la tarda a l'estació de tren de Niça, on es va canviar de roba. Un cop fora de l'estació, va recórrer uns 400 metres fins a la basílica, en la qual hauria entrat a dos quarts de nou aproximadament. Allà va estar poc més de mitja hora, abans de perpetrar el crim i intentar fugir.

Sense proves

D'altra banda, un home que va ser arrestat dissabte a la nit com a sospitós de ser el responsable de l'atac a trets en què va resultar ferit greu un clergue ortodox a Lió va ser alliberat ahir per manca de proves que puguin incriminar-lo en el succés, va indicar la Fiscalia de Lió.

«En l'actual estat de les indagacions conduïdes pels investigadors, cap element permet implicar-lo en la comissió dels fets», va assenyalar la Fiscalia, que va afegir que l'estat mental del sospitós és incompatible amb l'arrest i va aconsellar portar-lo a un hospital psiquiàtric.

L'home va ser arrestat en un districte de Lió a prop del temple ortodox grec on va tenir lloc el succés, en correspondre's amb la descripció que els testimonis havien fet de l'autor del tiroteig que va acabar fugint. Es tracta d'un rodamon que no portava armes en el moment de la detenció.

De moment, els investigadors no descarten cap hipòtesi sobre el tiroteig en què va resultat ferit de gravetat l'arxiprest de l'església ortodoxa de Lió, tot i que la Fiscalia Antiterrorista no s'ocupa de la investigació, la qual cosa sembla descartar el mòbil terrorista. De moment, la investigació oberta es manté exclusivament en «temptativa d'homicidi», sense que hi hagi nous indicis.