L'exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS, Rafael Bengoa, ha afirmat que, si es mantenen les xifres actuals de la pandèmia a Espanya i no s'aconsegueix que baixin, "és inevitable, dins d'una o dues setmanes, en veure que això no està funcionant, anar a un confinament domiciliari".

En declaracions a Catalunya Ràdio, el també exassessor de Barack Obama i exconseller basc de Sanitat ha asseverat que, "si aconseguíssim baixar els números i rastregéssim es podria conviure amb el virus, però això no està funcionant i per tant és necessari passar al següent nivell".

Aquest expert en salut pública ha opinat que aquest segon confinament domiciliari seria més curt, ja que "estem parlant d'un mes", com el que s'han plantejat o es plantegen ja altres països europeus, i permetent als nens acudir a l'escola, a diferència de què es va viure al març i abril.

També, a diferència d'aquests mesos, seria important "no raonar com llavors" i "assegurar que, mentre estem confinats, es van muntant tots els sistemes de rastreig i de seguiment", perquè, quan baixin les xifres, "la infraestructura de control dels brots no se'ns vagi una altra vegada de les mans".

Ha pronosticat que pròximament "potser anem a veure els hospitals aclaparats amb pacients i, donant per fet que el comportament ciutadans irresponsable no canviarà, jo crec que el confinament nacional serà la millor mesura", ha reiterat.

Rafael Bengoa ha dit que la segona onada de la covid era previsible i que, si bé la primera va ser "una tempesta perfecta", a l'ésser impredictible, "un no pot deixar-se enxampar per la segona onada de la forma com ens hem deixat enxampar a Europa".

"A l'Orient -ha explicat- no s'han deixat enxampar per una segona onada perquè tenien un bon sistema de seguiment i rastrejos muntat. Per tant, és important imitar més a Orient i menys a Occident; ens falta una mica d'humilitat per aprendre de altres que sí estan controlant les coses".

Rafael Bengoa ha advertit a més que "no cal raonar en termes de salvar el Nadal, ja que això és el que vam fer quan vam dir: 'cal salvar l'estiu, cal obrir el turisme i els bars".

"L'estiu ha estat una mena de miratge de normalitat i el que hem de pensar és que, com no hem utilitzat bé l'estiu per enfortir els nostres sistemes de rastreig i seguiment, ara cal prendre decisions més severes", ha recalcat Bengoa.

"Si tenim un Nadal més o menys normal, òbviament serà un focus de contagi, sobretot sabent que se celebrarà en espais tancats amb poca ventilació", ha continuat Rafael Bengoa, que entén que cal pensar "en atacar el virus i no en salvar el Nadal".

Una altra lliçó que les autoritats sanitàries haurien d'assumir és "el comportament ciutadà irresponsable, que és de petits grups, però seguirà sent així i hem de tenir uns sistemes de compensació d'aquesta irresponsabilitat".

Preguntat per si no seria millor decretar el confinament com més aviat millor, sense esperar dues setmanes, ha dit que hagués estat millor "actuar més fort abans, però ja que s'han pres aquestes mesures i s'avaluaran en una o dues setmanes, després ja es podrà veure si la tendència és igual i si hem de raonar en termes de confinament a escala nacional".