Els serveis d'intel·ligència d'Àustria tenien fitxat el terrorista abatut en la cadena d'atacs gihadistes de Viena. L'individu, un jove de 20 anys identificat com a Kujtim Fejzulai, era un dels 90 islamistes austríacs que volien viatjar a Síria. Per això va ser condemnat a presó l'abril passat i al desembre va ser posat en llibertat anticipadament, segons ha explicat el ministre de l'Interior austríac, Karl Nehammer.

En roda de premsa, Nehammer va assenyalar que Kujtim tenia doble nacionalitat, d'Àustria i de Macedònia del Nord, d'on eren originaris els seus pares. El Govern de Macedònia del Nord va mostrar la seva disposició a col·laborar amb les autoritats austríaques.

El ministre va confirmar que el terrorista abatut era «simpatitzant d'Estat Islàmic» i que tenia antecedents penals. Així, va detallar que el 25 d'abril del 2019 va ser condemnat a presó per intentar viatjar a Síria per unir-se a Estat Islàmic i que el 5 de desembre passat va ser posat en llibertat condicional anticipada.

Les autoritats austríaques coneixien doncs el seu potencial de violència i la seva simpatia pel gihadisme, ja que el 25 d'abril del 2019 va ser condemnat «per associació terrorista» a presó, per intentar viatjar a Síria per unir-se al grup terrorista Estat Islàmic. El 5 de desembre va ser posat en llibertat condicional anticipada, partint dels privilegis que concedeix a un jove adult la llei de tribunals juvenils (JGG), assenyala l'agència austríaca APA.

«Definitivament era un seguidor de l'EI», va remarcar Nehammer, després d'haver afirmat hores abans que en l'atemptat hi va participar «almenys un terrorista islamista».