El cinturó d'òxid, la zona del nord-est dels Estats Units tradicionalment vinculada a la indústria manufacturera, es confirma clau per decantar la disputada cursa electoral cap a la Casa Blanca, segons els primers resultats preliminars. Amb Donald Trump i Joe Biden pràcticament empatats, qui s'endugui estats com Michigan, amb 16 vots electorals, Wisconsin, amb 10, o Pennsilvània, amb 20, podria ser el nou president dels Estats Units.

El recompte, en tot cas, es preveu molt llarg per l'elevada participació anticipada, i alguns analistes nord-americans apunten que es podria enllestir fins i tot a finals de setmana.

El mapa electoral dels resultats apunta a un país pràcticament dividit entre el blau i el vermell de demòcrates i republicans. Biden s'endurà còmodament bona part dels estats de la costa oest -Califòrnia, Oregon o Washington-, així com Nou Mèxic i Colorado.

Però Trump es consolida a l'Oest Mitjà -excepte a la demòcrata Illinois- i s'endú estats com Kansas, Nebraska o les dues Dakota.

Al sud, ja s'ha confirmat la victòria de Trump a Florida, que compta amb 29 vots electorals, i a Texas, amb 38. Arkansas, Louisiana, Mississippi i Alabama són clarament republicanes.